Sopstrejken: ”Det kommer gå åt skogen”

Jan Spanedal, fackordförande.
Jan Spanedal, fackordförande.
Ett 50-tal sophämtare får sparken efter den vilda strejken som brutit ut i Stockholm, det berättar den lokala fackordföranden Jan Spanedal för Mitt i.

Uppsägningarna kommer efter att förhandlingarna havererat under torsdagen.

– Det här är ett historiskt beslut och jag tycker synd om stockholmarna. Det Reno gör nu är jättedumt för stockholmarna. Tills på måndag ska varje sopbil hämta 50 sopor och det är 70 bilar så det kommer att bli fullt med sopor snabbt, säger ordförande för fackförbundet Transport, Jan Spanedal.

Orsaken till strejken är dels att arbetsgivaren Reno Norden velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5 000 till 10 000 kronor i månaden samt att sopåkarna motsätter sig en nyckelinventering.

Krisplanen räcker inte till

Under gårdagen uteblev cirka 10 000 sophämtningar och i dag ska runt 7 500 utföras. Men Stockholms stad berättade för Mitt i att de har en krisplan som ska klara av sophämtningen. Men det tror inte Jan Spanedal är realistiskt.

– Jag vet att det kommer att gå åt skogen. De kommer inte att klara av det, det är jag hundra procent säker på. Det tar ett år att lära upp en ny sopgubbe, ingen annan kommer att kunna hitta alla soprum och veta vilka nycklar som går vart och om det är nyckel eller kod, säger han.

Kan du berätta mer om förhandlingarna som har varit?

– Vår motpart har bara hittat på massa lösningar som sopgubbarna säger är fler nyanser av brunt. Alla alternativ handlar om att vi ska visa vart nycklarna går och det går vi inte med på. Vårt bud har varit att vi kör soporna men vi visar inte nycklarna. I få fall måste vi förhandla om lönen först.

Var det verkligen klokt att gå ut i vild strejk?

– Transport står inte bakom strejken men Transport står bakom att vi inte ska göra andra uppgifter än att hämta sopor. Vi har protokoll på att vi inte ska medverka i nyckelinventeringen.

Reno Nordens vd Peter Ekholm tillbakavisar i ett mail till DN uppgifterna. Han skriver också att sophämtningsbolaget planerar att släppa en pressrelease de närmaste timmarna.

Läger oförändrat enligt staden

Att ett 50-tal sopåkare får sparken påverkar inte hur Stockholms stad arbetar vidare för att lösa problemet med att soporna inte hämtas.

– Läget är oförändrat oavsett om det är sopåkare som inte vill jobba eller är uppsagda, vi måste se till att sophämtningen blir löst för stockholmarnas skull. Det saknades 50 sopåkare även när de inte ville köra, säger Katarina Johansson enhetschef på Stockholm vatten.

– Reno Nordens bilar finns tillgängliga, så det vi behöver göra är att vända oss till bemanningsföretag som har chaufförer som kan komma ut, säger Katarina Johansson, enhetchef Stockholm vatten.

Skulle inte Reno Norden kunna presentera en lösningar som uppfyller de krav som staden ställer för att sophämtningen ska fungera så kan de ta till andra lösningar.

– Det finns flera lösningar vi hade bland annat en tydlig plan för att ställa ut containrar på 150 strategiska punkter. Vi kommer att ligga efter, men vi kommer att komma ikapp med sophämtningen, säger hon.

Fler ansluter

När Mitt i var på plats vid strejken i Älvsjö under torsdagen så hade fler sopåkare anslutit sig.

-Det är fler som anslutit idag är igår, säger Peter Börjesson, talesman för sopåkarna som strejkar.

Att sopåkare skulle blockare området kring Reno Nordens lokaler dementerar Peter Börjesson.

-Det har funnits uppgifter om att någon skulle blockerat området. Det stämmer inte. Det har kommit andra sopåkare från Liselott Lööf och visat sympatier med oss, men de har varken strejkat eller blockerat något, säger han.

Fakta

Områden i Stockholm där Reno Norden ansvarar för städningen

Stockholm (Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm)

Nacka
Österåker
Vaxholm
Sigtuna
Sollentuna
Sundbyberg
Värmdö
Östhammar
Lidingö