Min lokala hjälte

Sopstriden avgörs i rätten

Innerstadsborna står fortfarande utan återvinningscentral.

Frågan är hur länge.

Striden mellan staden och Liselotte Lööf AB om lokalen i Vanadisberget ska nu avgöras i rätten.

En riktig sopopera.

Det är vad Sonny Lööf, vid Liselotte Lööf AB, kallar historien för.

– Vi skulle kunna öppna den gamla återvinningscentralen här på måndag igen. Alla grejer finns kvar. Men trafikkontoret vill helt enkelt inte, säger han.

Det var strax före jul som stockholmarnas enda återvinningscentral innanför tullarna tvingades stänga. Liselotte Lööf AB, som drev centralen, fick inte förnyat förtroende av staden.

Efter en dom i kammarrätten, som slog fast att några av Liselotte Lööfs underentreprenörer lämnat in osanna fakturor, beslöt trafikkontoret att bryta samarbetet.

Eftersom företaget fortsatt hyr den lokal som tidigare var återvinningscentral har trafikkontoret haft siktet inställt på att starta en mindre återvinning i en annan del av Vanadisberget.

I torsdags skulle flytten ha tagit sin början. Förhoppningen var att den nya stationen skulle öppna i början av april.

Men den nuvarande hyresgästen, Liselotte Lööf AB:s systerföretag Klocktornet, vägrar att flytta ut. I det avtal som Liselotte Lööf har tecknat via Klocktornet gäller hyreskontraktet fram till sista december 2013, enligt Sonny Lööf, senior executive advisor och tidigare vd för Liselotte Lööf AB.

– Vi har ett avtal som gäller. Det är inte bara att kasta ut oss. Vi behöver verkligen lokalerna. Det här är inget annat än maktmissbruk, säger han.

Staden hävdar å sin sida att det finns en klausul i kontraktet som säger att om staden önskar tillträde till lokalen så upphör kontraktet omedelbart att gälla.

In i det sista pågick förhandlingar för att nå en lösning. Men i fredags morse hade det tagit stopp. Trafikkontoret meddelade att konflikten måste lösas i rätten.

– Vi har rätt till delar av berget, men de vägrar att lämna. Det tycker vi är illa och vi ser nu ingen annan utväg än att gå vidare på det här sättet, säger Fredrik Alfredsson, stabschef vid trafikkontoret.

För dem som bor i innerstan ska trafikkontoret ordna med mobila transporter för grovsopor och farligt avfall.

Från och med den 12 mars ska dessa sopor kunna lämnas på ett femtiotal platser innanför tullarna för att sedan köras iväg till återvinningscentraler.

När innerstan åter får en fast återvinningscentral kan inte Fredrik Alfredsson svara på.

– Men vi letar hela tiden efter en bra plats, säger han.

Vill de så kan vi öppna återvinning här direkt, säger Sonny Lööf, senior executive advisor vid Liselott Lööf AB.

Vi har ett avtal som gäller. Det är inte bara att kasta ut oss. Vi behöver verkligen lokalerna.sonny lööf

Fakta

Här kan du lämna dina grovsopor

Den 12 mars inför trafikkontoret en temporär lösning på sopproblemet i Stockholms innerstad. Man öppnar ett 50-tal platser i innerstaden där invånarna kan lämna sina grovsopor och sitt farliga avfall.

Därefter körs detta ut till återvinningscentraler utanför tullarna. Sedan innerstadens enda återvinningscentral fick stänga i december har innerstadsborna varit tvungna att lämna sina grovsopor och sitt farliga avfall i Bromma, Lövsta, Vantör och Östberga.

Efter den 12 mars kommer det att finnas elva sju sopstationer på Södermalm, 17 på Norrmalm, tio på Kungsholmen och sju på Östermalm.

Källa: Stockholms stad