ANNONS

Soptippar i vattnet faller mellan stolarna – hon lovar bättring

Luhr om Norr Mälarstrand
Luhr (MP) om Norr Mälarstrand
Batterier, elcyklar och bildäck – vattnet längs Söder och Norr Mälarstrand är som en soptipp.
Men ansvaret att plocka upp skräpet faller ofta mellan stolarna och istället får volontärer göra jobbet.
Nu lovar miljöborgarrådet att staden ska göra mer.
ANNONS

Mitt i kunde i veckan berätta att sjöbotten längs kaj- och strandkanten vid Söder och Norr Mälarstrand är som en soptipp.

– De flesta har inte en aning om hur illa det ser ut, säger dykaren Fredrik Johansson.

Söder Mälarstrand är en soptipp – sjöbotten full av skräp

Han är en av initiativtagarna till projektet ”Rena Mälaren”, där volontärer bland annat renar Riddarfjärdens botten. Det senaste året har man bland annat tagit upp runt fem ton bly från batterier från Mälarens sjöbotten.

Staden känner till problemen

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) säger att staden gjort egna undersökningar som också visar att det är väldigt nedskräpat vid kajer och marinor.

– Det är ett historiskt problem att vattnet användes som soptipp för längesedan, men det är otroligt upprörande att människor fortsätter kasta saker i vattnet. Och att man kastar i batterier gör mig arg, säger hon.

Oklart vem som har ansvaret

Trots att staden känner till problemet faller arbetet med att plocka upp skräpet ofta mellan stolarna. I dag är det ofta oklart om ansvaret är stadsdelsförvaltningens, exploateringskontorets eller Stockholms hamnar som har ansvaret. Enligt Katarina Luhr har staden satt igång ett arbete för att samordna bättre vilka av stadens förvaltningar som faktiskt ska ta hand om skräpet.

– Det har varit ett problem och har nästan varit ett skämt. Vi jobbar med med att försöka reda ut vem som har ansvaret för vad och vem som ska göra jobbet, säger Katarina Luhr.

ANNONS

Så ska vattenlivet räddas

Vid sidan av detta håller nu staden på med 23 olika åtgärdsplaner för att göra Stockholms vatten bättre.

I Riddarfjärden ska man bland annat förstärka de grundområden som finns vid Rålambshovsparken och Karlbergskanalen. En våtmark ska även skapas i Fredhäll där fiskar ska kunna leka. Risvasar, alltså en samling grenar eller kvistar, ska också placeras i vattnet på flera platser för att hjälpa vårlekande fiskar.

Ska verkligen ideella volontärer plocka upp skräp – borde inte staden göra det?

– Det håller jag helt med om. Och med åtgärdsplanerna måste vi börja hantera de här problemen för att göra vattnet rent och det gäller inte bara i Riddarfjärden, säger Katarina Luhr.

Om staden ska ta upp mer skräp beror på vad man hittar på botten. Man kommer kanske inte riva runt långt ner i sjöbotten eftersom det finns risk att man då river upp gamla föroreningar, säger miljöborgarrådet.

– Vi har mätt vattenkvalitén vid Riddarfjärden och det har inte läckt ut mycket från batterierna. Men om batterier ligger kvar och rostar finns risk att det frisätts farliga ämnen och tungmetaller så jag tycker vi bör ta upp dem, säger Katarina Luhr.

Drick vattnet

Miljöborgarrådet säger att man inte ska vara rädd för att dricka vattnet i Stockholm eller att bada vid officiella badplatser.

– Vi har gått från att ha koleraepidemier för 150 år sedan eftersom vattnet var så smutsigt, till att vi nu har ganska rent vatten. Men vi måste vara rädda om vårt vatten, säger Katarina Luhr.