Sörabadet kan få kameraövervakning

Medley vill ha kameraövervakning för att förhindra brott på Söra simhall.
Medley vill ha kameraövervakning för att förhindra brott på Söra simhall.
Företaget Medley vill sätta upp tre övervakningskameror på Sörabadet i Åkersberga. Ett skäl är att det förekommit sexuella trakasserier. Man vill även förhindra stölder.

– Ja, jag tror det ökar tryggheten både för besökare och för personalen, säger Gunnar Hourula, tillförordnad platschef på Söra simhall.

– Någon gång i våras var det elever som sparkade och slog på dörren till gymmet när en kvinna tränade där. De stönade och skrek sexuella ord och hon blev väldigt skärrad.

– Det har även förekommit stölder ur klädskåp, även om det var ett tag sedan nu.

Totalt har Medley, som driver kommunägda Söra simhall, ansökt om att få ha tre bevakningskameror på badet. En på väggen i receptionen, en på väggen vid entrékassan och en på väggen utanför gymavdelningen. Kamerorna finns redan uppsatta, berättar Gunnar Hourula, men för att få sätta igång dem krävs först tillstånd från länsstyrelsen.

– Vi väger integritetsintresset på platsen mot behovet av övervakning, förklarar Harriet Schaffer, handläggare på länsstyrelsen.

– Det är klart att det finns områden på badet där man är ganska avklädd och de har högt integritetsintresse. Innan vi fattar beslut behöver vi utreda vilket behov det finns av kameror och det krävs även ritningar och uppgifter om vilka tider bevakningen ska ske.

I sin ansökan nämner Medley sextrakasserierna i våras som ett skäl för att vilja kameraövervaka utanför gymmet i Söra simhall. Kamerorna behövs, enligt företaget, även för att förebygga rån, hot, stölder och skadegörelse och för att göra det möjligt att identifiera eventuella gärningsmän i efterhand.

Söra simhall är inte det enda bad som Medley vill bevaka med kameror. Företaget har lämnat in ansökningar om kameraövervakning av åtminstone sju ytterligare simhallar som man driver, bland annat i Täby och Danderyd.

Innan länsstyrelsen fattar beslut om tillstånd ska berörda kommuner få chans att yttra sig. Enligt Harriet Schaffer är den beräknade handläggningstiden cirka fem månader.

I Österåker driver Medley även Solskiftesbadet, ett mindre bassängbad, men för det badet har företaget inte ansökt om kameror.

Fakta

Här vill Medley också ha kameror:

Tibblebadet i Täby.

Mörbybadet, Danderyd.

Sollentuna sim och sporthall.

Vilundabadet i Upplands Väsby.

Säby sim och sporthall i Salem.

Skogåshallen, Huddinge.

Näckenbadet i Nacka.

Källa: Länsstyrelsen