ANNONS

Söramordet: Åkersbergabo dömd för lögn under mordrättegång

Söramordet, klotter
Natten till 18 juni 2017 stampades en 17-årig pojke ihjäl i närheten av Söraskolan i Åkersberga. Ännu har ingen dömts för mordet.
För polisen berättade Åkersbergabon flera detaljer om dödsmisshandeln vid Söraskolan för två år sedan. Men under rättegången mot en mordåtalad kamrat sa han att han inte mindes något.
I tisdags dömdes Åkersbergabon för mened till fängelse.
ANNONS

I fem förhör med polis och åklagare beskrev Åkersbergabon en rad detaljer kring dödsmisshandeln i Söra sommaren 2017. Bland annat hur en kamrat, en då mordmisstänkt 18-åring, tvättat bort blod på sina skor med cocacola.

Men när det blev rättegång mot 18-åringen sa Åkersbergabon att han tappat minnet, inte kände till händelsen och inte mindes att han pratat med polis och åklagare.

”Fullständigt osannolikt”

Det var lögn anser Attunda tingsrätt. Därför dömdes han på tisdagen till tre månaders fängelse.

Åkersbergabon, som nu hunnit fylla 20 och har koppling till ett av de kriminella nätverken i Österåker, säger att han tappade minnet eftersom han missbrukat lugnande medel och narkotika – och han inte medvetet undanhållit uppgifter.

Attunda tingsrätt håller med om att narkotikamissbruk och tiden kan påverka minnet, men bedömer det som ”fullständigt osannolikt” att det helt skulle ha utplånat Åkersbergabons minne – särskilt inte som händelsen måste ha gjort starkt intryck på honom.

Söramordet: Misstänkt friad av hovrätten

18-åringen som åtalades för mordet friades både av tingsrätten och hovrätten. Med på brottsplatsen vid tiden för mordet var förutom 18-åringen och den nu dömde Åkersbergabon ytterligare en pojke och 17-åringen som mördades.

Ännu har ingen dömts för dödsmisshandeln.

ANNONS

De var på platsen och vet vad som hände

Siluett

18-åringen. Tidigare misshandelsdömd man med missbruksproblem och koppling till Åkersberga. Var på helgpermission från ungdomshem i Göteborg och var i Åkersberga när brottet begicks, men nekar till att ha träffat 17-åringen som mördades. Tingsrätten anser det dock bevisat att han träffade 17-åringen.

Åtalades men friades både av tingsrätten och hovrätten. Har nu hunnit fylla 20 år.

Siluett

”B”: 18-årig Åkersbergabo som tillsammans med 18-åringen som åtalades ska ha lockat 17-åringen till Söraskolan innan mordet.

I polisförhör angav han 18-åringen och berättade att även ”C” sparkat på 17-åringen.

På B:s skor fanns en liten mängd blod som med stor sannolikhet kommer från 17-åringen. Han försökte också dölja spår genom att gräva ner sin mobil. Tröjan och byxorna han bar på mordnatten är försvunna.

Under rättegången mot 18-åringen tog ”B” tillbaka allt och hävdade att han inte mindes något på grund av narkotikamissbruk.

Har nu hunnit fylla 20 år och dömdes i veckan för mened.

Siluett

”C”: Åkersbergabo i yngre tonåren. Nekar till att ha deltagit i misshandeln och har sagt att 17-åringen var ”hans bäste vän”. Följde med 17-åringen som sannolikt trodde han skulle sälja sprit till 18-åringen och ”B”.

”C” var fåordig i polisförhör och namngav aldrig 18-åringen som mordåtalades. En jacka som ”C” bar på mordnatten har aldrig undersökts.

Är numera straffmyndig/straffbar.

 

Både ”B” och ”C” uppges i polisutredningar ha koppling till ett känt kriminellt gäng/nätverk i Åkersberga.

Personer i det kriminella gänget har under de senaste åren gjort sig skyldiga till ett antal grova våldsbrott.