ANNONS

Söramordet: Mordåtalad 18-åring frias helt

Söramordet
18-åringen fångad på film på väg hem under mordnatten.
Hyllningsklotter till den mördade 17-åringen.
Hyllningsklotter till den mördade 17-åringen.
I dag kom domen mot 18-åringen som åtalats för mord på en 17-årig pojke i Söra. 18-åringen frias - åklagarens bevisning höll inte, ansåg rätten.
ANNONS

Det blev ingen fällande dom mot 18-åringen som åtalats för mord på en 17-årig pojke i Österåker. Idag meddelande Attunda tingsrätt domen som friar 18-åringen helt.

I sina domskäl skriver tingsrätten att det visserligen är utrett att 18-åringen var på platsen där 17-åringen blev misshandlad och dödad, men att det inte går att utesluta att dödsmisshandeln gått till på ett annat sätt än åklagaren påstått.

Går inte att utesluta annat förlopp

”Mot bakgrund av det mycket höga beviskrav som gäller i brottmål, och med hänsyn till att utredningen saknar nödvändig robusthet i flera avseenden, finns det därför sådant utrymme för tvivel att åklagaren inte kan anses ha bevisat att (18-åringen) gjort sig skyldig till de påstådda brotten. Slutsatsen blir därför att (18-åringen) ska frikännas från åtalet” skriver tingsrätten.

Grovt våld mot huvudet

Det var 18 juni i år som två hundägare hittade den 17-årige pojken död i ett skogsparti vid Söraskolan i Åkersberga.

Enligt obduktionsprotokollet hade 17-åringen utsatts för grovt våld bland annat mot huvudet vilket lett till att han avlidit.

18-åringen häktades tre dagar senare misstänkt för mord. Vid senare analys visade det sig att det fanns ”besudlingar som gett indikation på blodförekomst” på 18-åringens skor, trots att han tvättat dem efter händelsen. 18-åringen har hela tiden nekat till att ha dödat 17-åringen.

Flera personer på platsen

På plats vid tidpunkten för dödsmisshandeln fanns ytterligare två ungdomar som inte åtalats.

Redan 4 december, mindre än en vecka efter att rättegången avslutades,  beslutade tingsrätten att släppa 18-åringen ur häktet.

ANNONS