Söraskolan bröt mot kameraregler

Skolor i Stockholm följer inte reglerna för kameraövervakning. När länsstyrelsen inspekterade hade hälften, där­ibland Söraskolan i Åkersberga, otill­låten övervakning.

– Det är klart att det är allvarligt eftersom det är ett lagbrott. Om man har ett tillstånd och bryter mot det kan det också leda till att det dras in, säger Emil Vik, handläggare på länsstyrelsens tillståndsenhet.

Av 106 skolor i länet som länsstyrelsen granskat förra året hade knappt hälften allmän kameraövervakning. i ett flertal fall bröt skolorna mot lagen eller mot villkor i tillstånden från länsstyrelsen.

I Åkersberga granskade myndigheten åtta skolor. Bara en, Söraskolan, bröt mot reglerna. Skolan har tillstånd för åtta kameror men hade trots det tio, alltså två för många. Dessutom filmade kamerorna dygnet runt, trots att tillståndet bara gäller klockan 21–06.

– Kamerorna ingår i skalskyddet och syftet är oftast att förhindra inbrott och skadegörelse. Då är det villkorat så att de bara får spela in när det inte är någon på skolan, säger Emil Vik.

Kamerorna får bara filma på områden som är tillgängliga för allmänheten. Inne i klassrummen är det som regel inte tillåtet att ha kamera­övervakning.

Emil Vik är förvånad att så många skolor inte hade bättre koll på lagen och de regler som gäller.

–Både och. Jag är lite förvånad över att kunskapen var så pass låg, även på de skolor där man har tillstånd. Det är givetvis allvarligt att man inte har koll.

–Ännu mer förvånande är att en del skolor hade kameror utan att ha tillstånd.

Kommunerna som granskats av länsstyrelsen var förutom Österåker även Botkyrka, Haninge, Järfälla, Nacka, Norrtälje, Stockholm, Södertälje och Upplands Väsby.

Enligt ett föreläggande från länsstyrelsen måste Söraskolan nu åtgärda felen omedelbart.

– Vi har sett föreläggandet och kommer följa det, naturligtvis. Sedan får vi se om vi ansöker omtillstånd för fler kameror. Det är en diskussion vi behöver ha när vi nu ska bygga om skolan, säger Magnus Haglund, rektor på Söraskolan.

Enligt honom sattes kamerorna på skolan upp innan han tillträdde för tre år sedan och han vet inte hur det kunnat bli fel.

Fakta

Övervakning

15 av 106 granskade skolor saknade helt tillstånd, men hade ändå kameror.

I sex fall fanns kameror på otillåtna ställen.

I fjorton fall filmade skolor där de inte fick.

Elva skolor spelade in mer än de fick.

Sex skolor hade för många kameror.

Källa: Länsstyrelsen