April 1942. En liten flicka kommer med sina föräldrar över isen från Baltikum och upptäcks av en jägare i ytterskärgården. Det är upptakten till Sören Colbings spänningsroman Isflickan.

Han har hämtat inspiration från sin egen familj och uppväxten på familjens lilla ö intill Nåttarö.

– Hela Östersjön var istäckt den vintern och man kunde i princip gå från Baltikum. Min pappa som var på ön då har berättat hur det var och hur de träffade på flyktingar, både levande och döda. De berättelserna gjorde väldigt starkt intryck på mig när jag var liten, säger Sören Colbing.

Isflickan Disa blir genom tragiska omständigheter föräldralös och växer upp hos ett barnlöst par på en fiktiv skärgårdsö. Där lär hon sig allt möjligt om hur det är att leva i skärgården.

– I dokumenten som familjen hade med sig finns det politiskt sprängstoff och det visar sig att Dalarö var målet för resan. Där händer det en massa grejer senare i boken, säger Sören Colbing.

Sören Colbing har gett ut Isflickan på eget förlag. Den finns även som e-bok och går att köpa i bokhandeln och på de stora bokhandelssajterna.

Sören Colbing har gett ut Isflickan på eget förlag. Den finns även som e-bok och går att köpa i bokhandeln och på de stora bokhandelssajterna.

Sören Colbing

Brinner för skärgårdslivet

Så mycket mer vill han inte avslöja. Men han har redan bestämt att det blir en serie om fyra böcker där läsaren får följa Isflickan Disa tills hon är 19 år. Och planen är att boken ska filmatiseras. En teaser finns på Youtube.

– Min son jobbar med film och bor i USA. Vi var där över nu och knöt lite kontakter kring det.

Sönerna – han har fem – har tidigare figurerat i Sören Colbings böcker. I början av 2000-talet skrev han flera barnböcker om Bröderna skärgård, som byggde på Sörens egna pojkar.

Sören Colbing har totalt gett ut ett tiotal böcker. Fotoböcker, faktaböcker och böcker med personliga texter. Alla på temat skärgård, som är ett genomgående tema i hans liv.

– Så är det. Jag är intresserad av skärgården och av människor och djur. Jag har tillbringat väldigt mycket tid här och jag har också sett klimatförändringarnas påverkan på skärgårdsmiljön. Det är ett underliggande tema i Isflickan, säger han.

Själv håller Sören Colbing till på familjens ö intill Nåttarö så mycket han bara kan.

– Havet och båtar har alltid varit en stor del av mitt liv. Det blir så när man bor på en ö där det aldrig är längre än hundra meter till vattnet, säger han och skrattar.