Vid 19-tiden på tisdagen larmades polis till Akalla, efter att en privatperson ringt in om en allvarlig händelse i ett bostadsområde.

Väl på plats anträffades en kvinna i 60-årsåldern skjuten till döds inne i en lägenhet. Larmet till polisen handlade dock inte om en skottlossning, och tidpunkten för själva skjutningen är därför oklar.

– Jag fick reda på att det hänt något när polisen knackade på hos mig vid niotiden i går på kvällen, men jag hade inte hört något innan dess. Sedan gick jag ut och kollade, det var ett enormt pådrag. Det är fruktansvärt chockerande och läskigt, jag känner mig inte trygg här nu, säger en boende i närheten, som vill vara anonym.

På onsdagsförmiddagen var lägenheten där kvinnan hittats död avspärrad.

På onsdagsförmiddagen var lägenheten där kvinnan hittats död avspärrad.

Stefan Källstigen

Anhörig med gängkoppling

Kvinnan är anhörig till en ung man som enligt domar ska ha kopplingar till ett kriminellt nätverk. Han ska även själv tidigare ha varit utsatt för mordförsök.

Huruvida mannens inblandning i kriminalitet har att göra med mordet vill polisen dock inte kommentera. De vill inte heller kommentera eventuell hotbild mot kvinnan eller den anhörige.

"I samband med grova våldsbrott tittar vi alltid på eventuella samband med tidigare brott och bedömer risker för följdverkningar av brottet. Vi arbetar alltid med risk- och hotbedömningar men ger inga detaljer om hur säkerheten hanteras eftersom det skulle motverka sitt syfte", skriver Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen, i ett mejl.

"Alla känner alla"

På onsdagsförmiddagen var stämningen tryckt i Akalla. Många hade hört om skjutningen, många var uppenbart tagna.

– Jag började gråta när jag gick ut i morse. Akalla är ganska litet och familjärt, alla känner alla här, jag vet väl vem hon var; en väldigt engagerad person, en mamma. Hela området drabbas av det här. Det är fruktansvärt och sätter i gång många tankar, säger Gunilla Buhr, som bort i området.

– Jag tänker mycket på anhöriga till kvinnan, och på alla unga människor som får se våldet eskalera i samhället i stort. Man undrar var det här ska sluta. När oskyldiga drabbas blir det extra påtagligt. Jag är väldigt ledsen, fortsätter hon.

Tommy Karlsson vid minnesplatsen mot våldet.

Tommy Karlsson vid minnesplatsen mot våldet.

Stefan Källstigen

Trygghetsåtgärder

På onsdagsmorgonen syntes varken polis eller trygghetsvärd till i Akalla, vilket flera som Mitt i pratat med uppmärksammat.

– Det är väldigt konstigt, det är helt tomt, säger Gunilla Buhr.

Strax efter klockan 12 meddelande Järva stadsdelsförvaltning dock att personal snart skulle ta sig ut till området.

– Vi kommer göra trygghetsskapande åtgärder. Vi håller på att samla ihop oss och analysera situationen med polisen och andra relevanta instanser. Det viktigaste är att vi får dit adekvat, ordentligt stöd, säger Toni Mellblom, stadsdelsdirektör i Järva.

Även polisen genomför trygghetsinsatser, enligt Carina Skagerlind.

"Vi arbetar med en trygghetsinsats ute i området i dag och inom utredningen har det varit full resurs i går kväll och natt för att både samla in uppgifter och för att öka tryggheten i området", skriver hon.

Ministern kommenterar

Vid lunchtid på onsdagen kommenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) skjutningen i ett sms till Mitt i.

"Jag har tagit del av uppgifterna om det här fruktansvärda våldsdådet. Om uppgifterna stämmer har vi återigen fått se hur anhöriga på ett helt hänsynslöst sätt blir måltavla. Mina tankar är med brottsoffret och de drabbade. Det här ännu en tydlig bekräftelse på att vi inte får slå av på takten i kampen mot den organiserade brottsligheten".

"Får inte upprepas"

Mitt på Akalla torg finns en staty som uppfördes som en minnesskulptur efter en skjutning som inträffade 2016, när en 15-årig pojke sköts till döds och hans äldre bror skadades svårt.

Tommy Karlsson, som bor i Akalla, stannar till vid minnesstenen. "Mot våld – för kärlek", står det på skylten.

– Den här platsen blir extra laddad i dag. Det är oerhört sorgligt, man blir väldigt ledsen, säger han.

Han har bott i området sedan 1975, och känner sig aldrig otrygg.

– Det är vanligtvis lugnt, men saker har inträffat genom åren. Den här skjutningen river så klart upp sår lokalt, samtidigt som det ju kan hända var som helst; man ser överallt i landet hur våldet eskalerar. Det måste hända något nu, det har gått för långt. Det måste tas ett större krafttag kring våldet.