Min lokala hjälte

Sorg längs gatan efter dödsbranden

På Ardennergatan sörjer grannarna den 64-åriga kvinna som miste livet i samband med en lägenhetsbrand förra söndagen.

– Det är jättehemskt, säger grannen Rana Dagal.

Det är dagen efter branden på Ardennergatan då en 64-årig kvinna blev innebränd i sin lägenhet.

Rana Dagal, 21 år, har en liten nallebjörn i handen. Den ska hon lägga på den minnesplats som hon skapat i snön utanför tvåvåningshuset där kvinnan bodde.

Tända värmeljus formar ett hjärta i snön och flera kort fyllda med långa texter ligger bredvid.

Trots att det skilde många år mellan Rana Dagal och den omkomna kvinnan fick de snabbt en god kontakt när familjen Dagal flyttade in på Ardennergatan.

– Jag brukade vara hemma hos henne och städa och hjälpa henne med olika saker, berättar Rana Dagal.

– Hon brukade säga att jag var som en dotter för henne och att hon aldrig skulle kunna tacka mig för allt som jag hjälpte henne med.

Inne i trappuppgången är väggarna sotiga och det lukar bränt. Övriga lägenheter i trappuppgången klarade sig utan skador.

– Jag var själv inte hemma natten när det brann så när jag kom hem på dagen kom allt som en chock. Jag hade ju pratat med henne tidigare på dagen. Det är jättehemskt, säger Rana Dagal.

Statistik visar att Upplands Väsby har varit olycksdrabbat de senaste åren. Mellan åren 1999 till 2005 inträffade inga dödsbränder alls i kommunen men därefter har inte mindre än sju personer mist livet i bränder.

Och branden på Ardennergatan var inte den enda allvarliga branden den veckan. På fredagen blev fem hundar innebrända i ett hus i Smedby. Inte vid någon av dessa bränder misstänks något brott ligga bakom.

Två bränder i Smedby inom loppet av en vecka har fått Attunda brandförsvar att reagera. I veckan kommer man att ta fram informationsmaterial om hur man skyddar sig mot bränder.

Brandförsvaret ska samtidigt besöka Smedby för att informera invånarna om hur man kontrollerar att brandvarnaren fungerar.

Statistik från Attunda brandförsvar visar att var femte brand orsakas av spisen glömt stängas av. Andra vanliga brandorsaker är levande ljus och rökning.

Grannarna på Ardennergatan i Smedby har skapat en minnesplats för den 64-åriga kvinnan som dog i branden.

Vilken chock. Jag kan inte tro att det är sant. Hon var en sådan glädjespridare.Rana Dagal, granne.

Fakta

Skydd mot brand i hemmet

Kontrollera funktionen hos brandvarnaren regelbundet genom att trycka på testknappen eller hålla ett nysläckt stearinljus under den.

Byt batterier en gång om året.

Det bör finnas minst en brandvarnare per våningsplan.

Det bör finnas en brandvarnare i eller i direkt anslutning till sovrummet.

Brandvarnare ska inte placeras i kök, badrum eller vid ventilationsöppningar.

Källa: Attunda brandförsvar