Sös, Danderyd eller Södertälje kan bli privata

Anna Starbrink (L) säger att målet med en privatisering är att stärka kvalitetsutvecklingen inom vården.
Anna Starbrink (L) säger att målet med en privatisering är att stärka kvalitetsutvecklingen inom vården.
Alliansen i landstinget vill privatisera akutsjukhusen Sös, Danderyd eller Södertälje. Förslaget möts av hård kritik från oppositionen.

I dag finns det bara två akutsjukhus i landet som drivs av någon annan än landstinget. Det är S:t Görans i Stockholm och sjukhuset i Bollnäs. Nu förbereder den borgerliga alliansen i landstinget ännu en privatisering. Det skriver hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i en debattartikel på Dagens Samhälles webbplats.

För Mitt i avslöjar landstingsrådet Anna Starbrink att det finns tre sjukhus som är tänkbara för en eventuell privatisering.

– Det är Södertälje sjukhus, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. De drivs i dag i bolagsform vilket gör det lite enklare. Norrtälje sjukhus drivs också i bolagsform men i en annan konstruktion. Vi tror inte heller att är det är lämpligt att privatisera Karolinska universitetssjukhuset, säger hon till Mitt i.

Syftet med privatiseringen är enligt Starbrink att stärka kvaliteten på vården vilket gynnar patienterna.

– Det här är en fråga som vi inom alliansen har jobbat med ett tag. Nu ska vi ta fram en plan för hur arbetet ska gå till och vilka beslut som behöver fattas, säger hon.

Alliansen bedömer att själva genomförandet kan ske under nästa mandatperiod, det vill säga efter 2018, eftersom det innebär en omfattande organisationsförändring.

– Allt blir inte klart under den här mandatperioden. Det ger väljarna chansen att säga sitt i frågan vid nästa val, säger Anna Starbrink.

I debattartikeln pekar hon på att landstingets erfarenheter från S:t Görans sjukhus är goda och nämner att kostnaderna där är lägre.

– Ett sätt att utveckla vården totalt sett är att låta fler aktörer bedriva vård. Capio som driver S:t Göran bedriver en kostnadseffektiv vård med nöjda medarbetare och patienter, säger hon.

Utspelet får hård kritik av oppositionen.

– Privatiseringar är alliansens svar på sjukvårdens utmaningar. Vi vill inte privatisera något akutsjukhus men däremot lära av goda erfarenheter från till exempel S:t Görans sjukhus. Det finns också mätningar som visar att landstingsdrivna Norrtälje sjukhus ger mest vård för lägst kostnad, säger Erika Ullberg, (S) oppositionslandstingsråd.

Socialdemokraterna vill att landstinget lägger mer kraft på att få fram fler vård- och förlossningsplatser i stället för en sådan upphandling. Miljöpartiet tycker likadant.

– Ytterligare privatiseringar är inte lösningen för att få ordning på hälso- och sjukvården i länet. Vi behöver bättre personalpolitik så att personal vill stanna. Vi behöver rusta upp till exempel våra mindre akutsjukhus för att klara att ta emot fler patienter, säger landstingsrådet Susanne Nordling (MP).