Nu ska Sös få nytt kök – äntligen

Sös ska få ett nytt kök i november. Maten har tidigare levererats från Rosenlund.
Sös ska få ett nytt kök i november. Maten har tidigare levererats från Rosenlund.
Södersjukhusets nya entré till akuten. Den står klar 2019.
Södersjukhusets nya entré till akuten. Den står klar 2019.
Nya sjukhuset sett från väster. Klart 2019.
Nya sjukhuset sett från väster. Klart 2019.
Turerna har varit många – men nu ska Södersjukhuset till slut få ett eget kök.
Det har försenats tre år.
– Äntligen börjar det nu bli klart, säger landstingsrådet Paul Lindquist (M).

Södersjukhuset skulle ha haft ett eget kök med patientmat som lagas på plats redan år 2014.

Men köket har försenats och problemen att få till den nya matlagningscentralen avlöste varandra. Flera olika platser att ha köket har utretts – och dömts ut på grund av allt från arbetsmiljö till risker för byggstörningar.

Till slut beslutades att köket skulle ligga mot vattnet mellan två av vårdflyglarna.

Glömde bort 300 kvadratmeter

Men då uppstod nästa problem. Den dåvarande projektledaren missade att planera in 300 kvadratmeter i det nya köket. En miss som gjorde att det blev ytterligare förseningar och 12 miljoner dyrare nota för skattebetalarna. Den nya prislappen för köket är nu runt 51 miljoner kronor.

Helt oacceptabelt, tycker Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

– Den här projektledaren arbetar inte längre kvar, säger han.

Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd

Klart i november

I november ska nu det nya köket invigas, runt tre år försenat. Det nya köket kommer nog komma många till glädje. För när maten lagas i huset behöver patienterna inte längre äta på bestämda tider. Det ska också bli fler rätter att välja bland och förhoppningsvis mer näringsrik mat.

Matsedeln har tagits fram i samarbete med kocken Markus Aujalay. Ett eget kök minskar även matsvinnet, som enligt sjukhuset kostar runt tio miljoner kronor varje år.

– Individuellt anpassad mat höjer matens kvalité och underlättar att patienterna snabbare blir friska. Maten är en viktig del i det, säger Paul Lindquist.

Södersjukhuset får i dag sina måltider från Rosenlundsköket, genom lastbilstransporter.

Fakta

Köket togs bort 1996

Södersjukhuset är ett av Nordens största akutsjukhus.

Sös hade förr ett eget kök, men det togs bort i mitten av 1990-talet. Maten skickades i stället med lastbil från Rosenlundssjukhuset.

November 2017 blir det återigen ett kök på Södersjukhuset.

Under 2015 började ombyggnaden av nya Sös, med bland annat större akutmottagning, fler vårdplatser och operationssalar.

2019 ska det nya sjukhuset stå klart.

Källa: Locum Södersjukhuset