Falsk sotarmurre i Åkersberga var ingen tjuv

Sotare.
Riktiga sotare ringer aldrig upp och erbjuder sina tjänster.
Polisen i Österåker larmades om skumma typer som utgav sig för att vara sotare. Men allt visade sig vara ett missförstånd.

I veckan varnade polisen i Österåker för misstänkta personer som utgett sig för att vara sotare. En orolig privatperson berättade att en okänd man ringt upp, och att numret han ringde från inte gick att se.

”Personen sa med myndig stämma att han hade för avsikt att komma och besiktiga skorstenen”, skriver polisen i Åkersberga i ett pressutskick.

När privatpersonen kollade med den ende sotaren i Österåker så blev beskedet de inte arbetar på det sättet – genom att ringa upp boende.

Polisen, som misstänkte att det i stället kunde röra sig om förberedelse till brott, exempelvis stöld eller bedrägeri, uppmanade hushållen att avvisa misstänkta personer som oombett ringer på, eller att åtminstone be att få se f-skattsedel och legitimation.

Fast dagen efter visade det sig att det var ett falsklarm: Mannen som ringt upp var ingen skummis utan tillhörde ett företag som erböjd i sig att rengöra av ventilation och imkanaler, däremot inte sotning.

Om man anlitar sotare som inte är upphandlad av Storstockholms brandförsvar måste man söka särskild dispens för det och sotaren måste ha skorstensfejarexamen.

Imkanaler från bostadskök omfattas inte av krav på rengöring och brandskyddskontroll.

Att kolla id-kort och f-skattsedel när okända yrkesmän ringer på är fortfarande en bra idé.