ANNONS

Sötchock på Aquaria – eller?

Öronmanet.
Öronmanet.
När vattenmuseet Aquaria får bebistillskott brukar det innebära sötchock. Men frågan är om någon annan än föräldrarna i det här fallet kommer att gulla med de nya öronmanetbarnen som precis fötts.

Klart är i alla fall att uppfödningen är unik.
ANNONS

Aquaria Vattenmuseum på Djurgården har för första gången lyckats föda upp öronmaneter. Något som är extremt svårt eftersom man måste hitta en perfekt balans mellan temperatur, vattenflöde och salthalt. Och balansen måste passa just de maneter som finns på Djurgården.

– Manetuppfödning är något av ett mysterium, berättar Lisa Vestberg, senior akvarist på Aquaria, i ett pressmeddelande.

– Men det är också det som gör den så fascinerande. Den första och hittills enda kullen med öronmaneter har vuxit så det har knakat i barnkammaren bakom kulisserna på Aquaria och på tisdag ska vi äntligen flytta ut dem i muséet.

Om bebisarna är söta kan diskuteras, men att de växer så det knakar råder det inga tvivel om. På åtta veckor har maneterna vuxit från ett par millimeter till en decimeter. På tisdagen flyttas de 25 nya maneterna ut till museets tropiska utställning.

Fakta

Manetfakta

Öronmaneten förekommer över hela världen men just arten Aurelia labiata har ett begränsat utbredningsområde och finns främst utanför Kaliforniens kust.

Öronmaneten har fått sitt namn efter de fyra gultonade könskörtlarna på manetens rygg.

I en skyddad miljö, som på Aquaria, kan öronmaneten bli ända upp till 40 centimeter stor och leva i 6 månader till ett år. Den består till 96 % av vatten och saknar de flesta organ, en hjärna till exempel.

Öronmaneten verkar vara på uppgång i naturen men definitiva slutsatser om dess utbredning är svåra att dra. Troligtvis gynnas maneten av att haven blir varmare och mer övergödda. En annan förklaring är att människan har rubbat balansen i naturen, och många djur som naturligt äter maneter har försvunnit.

Källa: Aquaria Vattenmuseum
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.