ANNONS

Sötvattensmusslor hittade under Rotebroleden

Vibyån rinner i trummor under Rotebroleden.
Vibyån rinner i trummor under Rotebroleden.
Sammanlagt ett sextiotal musslor hittades under vägen.
Sammanlagt ett sextiotal musslor hittades under vägen.
Under utbyggnaden av Rotebroleden hittades musslor som bosatt sig i en trumma under vägen. Efter undersökningar bestämdes att den lilla kolonin skulle flyttas till en nytt hem uppströms.
– Det är lite komiskt att de trivts bäst i den mest mänskliga miljön, säger Sara Trulsson, miljöansvarig.
ANNONS

Arbetet med att bredda Rotebroleden är i full gång – men nyligen stötte byggarbetarna på patrull. När det var dags att arbeta på den delen av vägen där Vibyån rinner genom trummor under vägen, visade det sig att musslor hade slagit sig ned i trumman.

– Det är lite komiskt att de trivts bäst i den mest mänskliga miljön, där man kanske inte trott att de skulle trivas, säger Sara Trulsson, som är byggplatsuppföljare av miljöfrågor vid Trafikverket.

Ett märkligt, men inte ovanligt hem för musslor

Det som gjort att musslorna trivts så bra är vattentrummans räfflade struktur, berättar Sara Trulsson. Tack vare den vågformade ytan på plasten har sediment kunnat sätta sig längs insidan, och skapat en perfekt yta för musslor att sätta sig på. Sammanlagt hittades ett sextiotal musslor i trumman.

– Biologer har varit på plats med stövlar, håvar och krattor, och flyttat dem uppströms. Ungefär femtio meter söderut, på en golfbana, hittade man en lämplig plats, säger Sara Trulsson.

Även om det kan tänkas märkligt är det inte helt ovanligt att musslor påträffas i vattentrummor. Dessutom finns också musslor i närliggande Edsån, vilket gjorde att det inte var helt oväntat att de även skulle finnas i Vibyån.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.