Sovande resenärer bestals på mobiler

Stöldturnén på tunnel­banan ­slutade med fiasko för tjuven.

Han spårades av väktare genom en av de stulna telefonerna.

En man från Hässelby somnade på tunnelbanan vid halvfyratiden på morgonen efter en sen utekväll i mitten av februari.

När han väcktes av väktare vid slutstationen Hässelby strand upptäckte han att hans fickor hade plundrats och att hans mobiltelefon var borta.

Här kunde historien ha slutat om det inte vore för väktarnas insats. De hjälpte mannen att logga in på den spårningsfunktion som finns till många moderna mobiler och såg snabbt att telefonen fanns i närheten. Inga andra personer fanns på platsen förutom två män.

Väktarna följde efter männen på avstånd och ringde samtidigt polisen.

Efter det att polisen hade gripit männen uppdagades att en av dem, en 33-åring, låg bakom fler stölder. Den andre kunde inte bindas till några brott.

33-åringen hade gått till väga på liknande sätt vid tre tillfällen. Offren var alkoholpåverkade män mellan 20 och 30 år.

Två vaknade upp på tunnelbanan utan telefonen. En tredje började prata med en okänd person på perrongen, fick en kram, och upptäckte snart att telefonen var borta.

Nu har 33-åringen dömts för grov stöld till fängelse i tio månader. Rätten ser det som särskilt allvarligt att stölderna var planerade på förhand.

Mannen har berättat för polisen att han och en kamrat – som han inte har uppgett namnet på – satt på en bar då de bestämde sig för att åka till tunnelbanan och stjäla mobiler från sovande personer.

För att spåra en telefon krävs dels att telefonen har spårningsfunktionen inställd, dels att man har en dator eller telefon att utföra sökningen på.

Enligt Jörgen Ohlsson vid Västerortspolisens ungdomsgrupp har det flera gånger hänt att tjuvar har kunnat gripas med hjälp av spårningsfunktionerna i tele­fonen.

– Vi blir bättre och bättre på att tänka på det. Vi ställer ofta frågan om funktionen är påslagen och gör ett försök. Problemet är att spåret ibland slutar i en port. Vi kan inte öppna alla dörrar i ett hyreshus, säger Jörgen Ohlsson.

Fakta

Mobilstölderna ökar kraftigt

Spårningstjänster finns till de flesta smarta telefoner, men hinner tjuven stänga av telefonen är det kört.

Mobilstölderna ökar rejält i Stockholms län. 2010 stals ungefär 30 000 telefoner. 2012 var siffran nästan 40 000.

”Nu har nästan alla en dyr smartphone. Men de hanterar telefonerna slarvigt”, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.