ANNONS

Allt fler sover i skrotfärdiga bilar

Bilar i mycket dåligt skick står parkerade på flera ställen på Kungsholmen.
Bilar i mycket dåligt skick står parkerade på flera ställen på Kungsholmen.
Allt fler hemlösa sover i skrotbilar på Kungsholmen.
Problemet har enligt polisen exploderat.
– Stor fattigdom är orsaken, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).
ANNONS

Olovliga boplatser har i flera år varit ett bekymmer i Stockholms kommuns ytterområden. Det nya är att problemet flyttat in till centrala Stockholm, berättar Stefan Holmén, kommunpolis på Kungsholmen.

– I city började det dyka upp veckorna före jul. Sedan efter julhelgen har det exploderat, säger han.

Polisen har identifierat omkring 75 bilar som används som sovplats men bedömningen är att det rör sig om fler.

– 99 procent av bilarna får inte köras eftersom de är oskattade, oförsäkrade och belagda med olika typer av körförbud, säger Stefan Holmén.

Det är inte olagligt att sova i bilarna men han ser flera problem.

– Bilarna är skrotfärdiga och en trafikfara när de körs. Sedan är det ett sanitärt problem då det snabbt blir mycket skräp och avföring i närheten av bilarna och det drar till sig råttor.

2014 ändrades lagen för att göra det lättare att beslagta fordon men det är fortfarande svårt för polis och myndigheter att komma åt bilarna. Polisen har till exempel inte rätt att beslagta en bil med körförbud så länge den står parkerad.

Trafikkontoret däremot kan flytta bilar som står felparkerade, men då krävs det att ägaren har minst 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter.

Är bilen utlandsregistrerad blir det mer komplicerat eftersom Transportstyrelsen inte driver in parkeringsböter utomlands.

ANNONS

Det är också vanligt att bilarna ägs av så kallade bilmålvakter som inte bryr sig om parkeringsböter, berättar Karin Hebe, chef för trafikkontoret i Stockholm.

– Vi hade en bil härom veckan där ägaren, en bilmålvakt från Malmö, hade 2,8 miljoner kronor i parkeringsskulder, säger hon.

De som sover i bilar runt om i staden är enligt polisen nästan uteslutande människor som är hemmahörande i andra EU-länder.

Åsa Lindhagen, miljöpartistiskt socialborgarråd i Stockholm, menar att man inte får glömma bort den bakomliggande orsaken till problemet – den stora fattigdomen i Europa.

– Väljer man att lämna sina barn och sitta tolv timmar och tigga i minusgrader i Sverige – då har man inte så många bra alternativ.

Åsa Lindhagen framhåller vikten av bra samarbete mellan polis och övriga myndigheter.

– Polisen ska upprätthålla lag och ordning. Men vi har också vår uppsökargrupp, EU-teamet, som är socialarbetare ute på gatorna och vi har också härbärgesplatser att erbjuda och ett samarbete med kyrkorna.

Vad säger du till dem som vill ha hårdare tag mot tiggeri?

– Vi har en lagstiftning som säger att man inte får bosätta sig hur som helst och vi har inte heller sett någon ökning av antalet bosättningar på senare tid. Men från kommunpolitiken kan vi inte nöja oss med vad polisen gör utan vår utgångspunkt är att lindra den akuta nöden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.