Späckat jullov med Vinterfestivalen

ansiktsmålning
Ansiktsmålning …
basket
… basket …
… pepparkakshusbygge …
… pepparkakshusbygge …
dans
… dansworkshops …
… och fotografering är några av aktiviteterna under festivalen.
… och fotografering är några av aktiviteterna under festivalen.
Asea Hailu är verksamhetsansvarig för Mitt127. Han är också en av grundarna.
Asea Hailu är verksamhetsansvarig för Mitt127. Han är också en av grundarna.
Basket, dans, ansiktsmålning, teater och minibo. Programmet är späckat när Mitt127 ordnar vinterfestival på jullovet.

Skärholmens barn och unga behöver inte vara sysslolösa under jullovet. Den 2–5 januari ordnar Mitt127 en vinterfestival för fjärde året, med ett fylligt och varierat program för alla lediga.

– Målgruppen är i första hand alla mellan 5 och 19 år, men andra är också välkomna, säger Aseffa Hailu, verksamhetsansvarig för Mitt127.

Festivalen håller till i Ungdomsgården 2:a hemmet och i Skärholmshallen. I Skärholmshallen blir det sport förstås – allt från basket och fotboll till kampsporter står på programmet. I 2:a hemmet blir de kreativt skapande, bland annat ansiktsmålning, pyssel, bygge av pepparkakshus och chans att vara med och skapa en fotovägg. Dansworkshops, konsert, disko, minibio och hoppborg blir det också. Och den som missat Kulturhuset Stadsteaterns rosade föreställning ”Hela familjen” får en ny chans tisdagen den 3 januari, då den visas gratis för festivaldeltagare.

Och så blir det julklappsutdelning.

– På onsdagen har vi Lilla julafton. Då ska vi dela ut julklappar till alla som vill ha, berättar Aseffa Hailu, som hoppas på 4 000–5 000 besökare.

Tio personer mellan 20 och 28 år har anställts som värdar – personer som är lokalt förankrade längs röda linjen, från Bredäng till Norsborg. Värdarna är timanställda och arbetar ofta under ett år, både med sommarfestivalen och vinterfestivalen. Sedan byts de ut.

– Tanken med att byta ut dem är att så många unga som möjligt ska få möjlighet att arbeta med festivalerna och vara med och påverka dem, säger Aseffa Hailu.

Vinterfestivalen pågår klockan 12–18 under de fyra dagarna. Festivalen finansieras med pengar från stadsdelsförvaltningen och av sponsorer.