ANNONS

Späckat program på nationaldagen

Damma av flaggan och ta fram filten för i helgen är det dags att fira Sveriges nationaldag.

Sumpan satsar som vanligt på att ordna Sveriges största nationaldagsfest på Golfängarna.

I Solna är det picknick i det gröna och ljuv klassisk musik som gäller.
ANNONS

För tio år sedan blev Sveriges nationaldag den 6 juni även en helgdag. Sedan dess har intresset för att fira dagen ökat rejält i hela landet.

Sundbybergs firande har skjutit som en raket i luften och är nu landets absolut största.

– Vi har inget system för att räkna hur många som kommer, men enligt polisen var det 35000–40000 förra året, säger Cecilia Moreno, kommunikatör på Sundbybergs stad.

Man hoppas på lika många besökare i år. Bland annat lockar man med uppträdanden av flera stora artister. Nanne Grönwall, Isa, Panetoz och Näääk & Nimo ska få Golfängarna att bli ett enda stort dansgolv.

Men även lokala talanger ska uppträda.

– Det blir också dansuppträdanden från proffsiga Sundbybergs dansstudio, säger Cecilia Moreno.

Utbudet av mat och dryck kommer att bli större för att tillfredsställa fler.

– Det blir fler matställen i år. Det känns kul med större variation på det området.

Det blir även en hel del prova på-aktiviteter på Golfängarna.

ANNONS

– Man kan prova ponnyridning, bli utmanad i schack av seniorer eller bli fixad i håret av St Martins frisörer. Vi kommer även att ha får och en vallhund, och så kommer brandbilen också.

Om Sundbybergs firande kan beskrivas som folkligt så är Solnas lite mer klassiskt. Firandet sker som tidigare år i samarbete med Kungliga Operan och Hovet.

– Operan har med gamla kostymer som man får prova. Sedan har vi stafflimålning och så kan man testa olika instrument, säger Josefine Alm på Solna stad.

Vid förra årets fina väder sam­lades tusentals på picknick i det gröna framför koppartälten. Här lockar man med klassisk försommarkonsert med balett från scenen. Solister från Kungliga Operan, dansare från Kungliga Baletten, Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör, men det blir också allsång.

– Solna kulturskolas barn uppträder med en försommarlåt tillsammans med Hovkapellet. Det är så roligt att de gör det tillsammans, säger Josefine Alm.

Staden delar även ut årets kulturstipendium. Vem det blir är staden än så länge förtegen om, men ger en ledtråd:

– Det är i alla fall mer än en person i år, och det är personer som är aktiva i Solnas kulturliv och som gör spännande saker, säger Josefine Alm kryptiskt.

Förra årets folkfest på Golfängarna drog tiotusentals människor.