Första spadtaget för nybygge i Jakobsberg

Barn från Lasse-Maja bjöds in till första spadtaget, eftersom även en förskola ska byggas.
Barn från Lasse-Maja bjöds in till första spadtaget, eftersom även en förskola ska byggas.
Riddaren byggs norr om Riddarparken. Längre söderut ska Riksbyggen och Skanska bygga nytt.
Riddaren byggs norr om Riddarparken. Längre söderut ska Riksbyggen och Skanska bygga nytt.
I veckan togs första spadtaget vid Riddarparken, där Järfällahus planerar 132 nya lägenheter – framför allt ettor. Riddaren, som det nya kvarteret ska heta, är det första av en rad nya byggen som kommer förändra utseendet på centrala Jakobsberg.

– Det är Järfällahus första projekt på närmare ett decennium, vi har inte byggt sedan finanskrisen, säger Mikael Jämtsved (Mp), ordförande för kommunens fastighetsbolag.

Det nya kvarteret Riddaren ska innehålla 132 lägenheter, och hamnar precis norr om Riddarparken. Dessutom ska en förskola byggas i det nya kvarteret. Det är framför allt små lägenheter som byggs – 82 enrummare, 33 tvårummare och 17 trerummare.

– Vi ser att det är där behoven är som störst. Det handlar om att folk ska kunna flytta hemifrån och få sin första lägenhet, eller om en änka som inte längre orkar bo kvar i villa. Där klarar inte marknaden själv att möta efterfrågan, säger Mikael Jämtsved.

Hundratals nya lägenheter planeras i Jakan

”Har inga önskemål om att trissa upp hyrorna”

Riddaren kommer hamna mitt på den grusplan som nu finns i anslutning till parken, och kommunen har lovat de boende att ersätta den med en ny plan i närheten så fort det går. Järfällahus kan ännu inte säga hur höga hyrorna kommer bli i det nya kvarteret.

– Men vår amibition är att hålla tillbaka utvecklingen, vi har inga önskemål om att trissa upp hyrorna i Järfälla från Järfällahus håll, säger Mikael Jämtsved.

Varför inte bygga där det finns mer plats än i centrala Jakobsberg?

– För att vi ska kunna försörja våra områden med kollektivtrafik krävs att det bor relativt många människor på en plats. I centrum har vi tillgång till pendeltåg och busslinjer. Dessutom vet vi att stadsmiljöer är uppskattade. Det är bara att titta på var priserna är högst – det är inte ute på landet där ytorna är stora, utan där ytorna är minst. Det finns en stark efterfrågan på centralt belägna lägenheter.