ANNONS

Här tas första spadtaget i slottsparken efter år av planering

Första symboliska spadtaget för Niams bostäder i Näsby slottspark (3 juni 2019). Cirka 70 person var på plats vid ceremonin – kommunfolk, Niams folk, köpare och andra nyfikna Täbybor. Före detta SVT-korrespondenten Stig Fredrikson, som har köpt där, var på plats för att gräva ihop med Niamchefen Rikard Henriksson, Johan Algernon och 4-årige Kevin Melin. lillasyster Bonnie Melin och pappa Michael Falstedt.
Symboliskt. Rikard Henriksson, Niam, Johan Algernon (M) och köparna Stig Fredrikson samt Michael Fahlstedt med barnen Elliot och Bonnie.
Många var kritiska till exploateringen och det är en krympt vision som nu ska ta form i Näsby slottspark.
– Faktum är Niam har fått ge bort 60 procent av marken i utbyte mot att kunna bygga bostäder, förklarar kommunalrådet Johan Algernon (M).
ANNONS

Första spadtaget i Näsby slottspark var symboliskt laddat. Hela 70 gäster var på plats, kommunfolk, Niam-anställda och vanliga Täbybor som var nyfikna eller hade tänkt flytta dit.

Rikard Henriksson, som har ett övergripande fastighetsansvar på Niam, uttryckte lättnad över att projektet nu tar ett avgörande steg:

– Det här projektet berör. Det är helt unikt att få bygga i den här typen av miljö.

”Det här projektet berör. Det är helt unikt att få bygga i den här typen av miljö.”

Rikard Henriksson, Niam

Detaljplanen stöttes och blöttes i flera år och kommunen var tvungen att hålla flera ”dialogmöten” än vanligt, men i förra hösten vann den laga kraft. Hundratals Täbybor har haft åsikter om projektet, vilket ledde till att exploateringsgraden drogs ner.

Ska byggas 350 bostäder

Totalt ska Niam de närmaste åren bygga 350 bostäder runt Näsby slott, fördelat på parhus, bostadsrätter och seniorbostäder.

Första etappen i Norra parken består av två parhus med fyra lägenheter samt 52 bostadsrätter i flerbostadshus.

– Vi har sålt 70 procent innan vi ens har satt spaden i jorden. Det är stort intresse på visningarna. I Södra parken i etapp två är över 50 procent bokat, berättar Catharina Nordenberg, projektutvecklare på Niam.

Journalisten Stig Fredrikson har rapporterat från hela världen för SVT. Till Näsby slottspark där han och frun köpt hus har han cykelavstånd.

Journalisten Stig Fredrikson har rapporterat från hela världen, som korrespondent för SVT. Till Näsby slottspark, där han och frun köpt lägenhet, har han cykelavstånd från huset som snart ska säljas. Han pekar ut platsen i grusgropen där parhuset i februari nästa år ska stå färdigt.

TV-profilen Stig Fredrikson överger inte Täby

Före detta SVT-korrespondenten Stig Fredrikson och hans fru har köpt en lägenhet i ett av de blivande parhusen. Han berättar att de ska lämna sitt stora hus i Näsbypark, som de flyttade till efter åren utomlands.

– Vi har bott där nu i 33 år. Det är det längsta vi har bott på ett och samma ställe. Det blir en omställning naturligtvis, vi har redan siktat in oss på det och börjat röja. Jag har ganska mycket böcker och förstår att jag inte kan ta med alla.

Michael Fahlstedt ihop med barnen Elliot och Bonnie, som hjälper till att ta första spadtaget i Näsby slottspark. Till vänster är Rikard Henriksson, Niam, Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby och Stig Fredrikson, Täbybo och föredetta utrikskorrespondent, som köpt en lägenhet i området.

Michael Fahlstedt ihop med barnen Elliot och Bonnie, som hjälper till att ta första spadtaget i Näsby slottspark. Längst till vänster står Rikard Henriksson, Niam, därefter Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby, och i mitten Stig Fredrikson, Täbybo och tidigare utrikeskorrespondent, som köpt en lägenhet i området med sin fru.

Småbarnsfamilj lämnar hus för lägenhet

Michael Fahlstedt, som tillsammans med barnen Elliot och Bonnie också inbjudna att ta första spadtaget, har köpt en tvåa och en trea som ska slås ihop till en femma.

– Vi bor i hus nu och det är lite för mycket pill med när man har flera barn. Då väcktes tankarna på att istället bo i lägenhet och ha sommarhus.

Längst bak Michael Fahlstedt ihop med barnen Elliot och Bonnie, som hjälper till att ta första spadtaget i Näsby slottspark. Längst fram Rikard Henriksson, Niam, därefter Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby, och Stig Fredrikson, Täbybo och föredetta utrikskorrespondent, som köpt en lägenhet i området.

Längst bak Michael Fahlstedt ihop med barnen Elliot och Bonnie, som hjälper till att ta första spadtaget i Näsby slottspark. Längst fram Rikard Henriksson, Niam, därefter Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby, och Stig Fredrikson, Täbybo och före detta SVT-korrespondent, som köpt en lägenhet i området.

Kommunen ska utveckla strandpromenaden

Både Johan Algernon (M) och Catharina Nordenberg framhåller att Täby kommun nu har fått ta över stora grönytor på slottsområdet från Niam. Kommunen ska göra strandpromenad tillgänglig för alla Täbybor.

– Det kommer att bli belysning, bänkar och bryggor, berättar Catharina Nordenberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.