ANNONS

Vi kikar i spåkulan – så blir tjugotalet i Farsta

spåkula söderort
Mitt i tar sig en titt i spåkulan för att fundera på framtiden i Farsta.
Under tiotalet har Farsta växt med nästan 10 000 invånare, flera nya bostadsområden har tagits fram och andra byggplaner är fortfarande på gång.
ANNONS

Precis som många andra delar av Stockholm, växer Farsta så att det knakar. I början av tiotalet bodde cirka 50 000 personer i stadsdelen och sedan dess har invånarantalet blivit nästan 10 000 fler.

Dessutom väntas den siffran nå över 70 000 invånare inom de kommande tio åren, något som stadsdelen måste vara förberedd på.

Under tiotalet har flera nya bostadsområden hunnit växa fram för att få plats med alla nya människor, som till exempel Larsboda, men frågan är vad mer som hinner bli klart.

I Farsta planeras en stadsutveckling med omkring 8 000 nya bostäder fram till 2030, vilket nästan är en fördubbling av antalet bostäder i området som idag är cirka 10 000. Hur det blir med det, går bara att sia om.

Under tiotalet har till exempel flera planer på nya bostadsområden presenterats som aldrig blev av eller fortfarande dröjer, som byggplanerna i centrum kallat ”Tyngdpunkt Farsta” som ersattes av den nya översiktsplanen ”Fokusområde Farsta”, eller projektet med att omvandla Stora Sköndal till en blandstad med cirka 4 400 nya bostäder, högskola och 1 500 nya arbetsplatser som ännu inte är beslutat.

Förhoppningsvis kan Farsta stadsdelsförvaltning bygga tillräckligt för att bemöta det ökade invånarantalet, så att inte fler projekt läggs på is eller försenas.

ANNONS