Spana in Solnas nya t-stationer

Snäckan.
Snäckan.
Skylines
Skylines
Snäckan.
Snäckan.
Nu är det klart vilka som ska designa Solnas två nya tunnelbanestationer.

Arenastadens station ska prydas av väggar med fotomosaik och i Hagastaden vandrar man runt i en färgglad snäcka.

Det blir en tysk designgrupp som kommer att rita den nya tunnelbanestationen i Arenastaden. Gruppen heter inges idee och deras förslag kallar de för Skylines.

– Jag tror att juryn sett att vår skiss fungerar väldigt bra på en stor station, säger Axel Lieber, en av de fem i gruppen.

Grundidén är ett foto av ett höghus som man har delat upp i större pixlar.

– Foton har något rumsligt djup och när det läggs på ett befintligt rum blir det en väldigt speciell effekt, säger Axel Lieber.

Han beskriver stationen som en blandning av tidig modernism och den moderna storstaden. Deras design går väl ihop med Gert Wingårdhs prickiga skyskrapehotell, menar han.

– Det suggererar också något slags djup, men bara på ytan, säger han.

Gruppen inges idee är dock redan kända för Solnaborna sedan tidigare. För två år sedan invigdes deras rosarandiga karamelliknande skulptur i Frösunda.

Några likheter mellan den skulpturen och den nya stationen ser inte Axel Lieber.

– Nej, det kommer att bli något helt nytt.

Hagastadens station kommer att gestaltas av Åsa Jungnelius. Hon beskriver sin vision Snäckan såhär:

”Med en feministisk utgångspunkt ser jag på tunnelbanestationen och det fysiska hålrum den utgör, som en gigantisk skulptur, en snäcka. Det monumentala hålrummet bildar insidan på snäckan och kan läsas som en hyllning till moderskapet men också vänskapen, faderskapet, omhändertagandet och kollektivets värnande av de många. Tunnelbanan är i sig ett omhändertagande, satsningen på utbyggnaden av kollektivtrafiken handlar om hänsyn till framtida generationer både i fråga om social och ekologisk hållbarhet. Det offentliga rum en tunnelbanestation utgör är en hyllning till människans förmåga att samverka och organisera sig. När jag skriver ett feministiskt förhållningsätt menar jag i vid bemärkelse, det vill säga ett jämställt förhållningsätt till dina medmänniskor.

Den nya tunnelbanan ska vara helt utbyggd 2025.