Polisen spanade efter stenkastare – grep klottrare

Klotter, åtal, Danderyd
En man i 25-årsåldern klottrade på bullerplank – togs på bar gärning.
Civilklädda poliser letade efter personer som kastat sten mot bilar. Istället stötte de på en ensam klottrare som gett sig ut mitt i natten för att spraya "några gubbar" – för att han kände att det skulle bli roligt.

Den 14:e januari greps en klottrare vid Fribergaskolan av en slump. Poliserna som grep den 25-årige mannen var på spaningsuppdrag efter stenkastare mot E18 när de upptäckte klottraren.

Danderyd drabbades av flera fall av stenkastning mot bilar körandes på E14 i julas. Polisen satte då in civila spanare i jakten på stenkastarna och under en kväll kunde de istället ta en klottrare på bar gärning. Detta har Mitt i tidigare rapporterat om i artikeln nedan.

Åtalas för skadegörelse

Nu åtalas mannen som är hemmahörande i Åkersberga för grov skadegörelse genom klotter.

När jag närmade mig platsen kände jag en stark lukt av sprayfärg

Polisman

Den polis som grep klottraren berättar om ingripandet.

”Jag befann mig i området kring Fribergagården, Danderyd /… / då jag observerade den misstänkte som kom gående. Med tanke på att klockan var 00:50 verkade detta konstigt och jag valde att följa efter.

När jag närmade mig platsen kände jag en stark lukt av sprayfärg och när jag gick runt hörnet anträffade jag den misstänkte som höll på att klottra på bullerplanket.”

Skulle bara ha lite roligt

Polisen tog sprayburkarna i beslag. Danderyds kommun yrkar på skadestånd av den åtalade, en kostnad 570 kronor.

25-åringen erkänner brottet och i polisförhöret säger han att han inte hade tänkt att spraya något speciellt, några gubbar bara.

Och när förhörsledaren frågar varför han hade valt just bullerplanket vid Friberga svarade han:

”För att det kändes som att det skulle bli roligt.”

Det är inte första gången som mannen åkt fast för klotter. 2013 klottrade han med markeringspenna på en vägskylt, en mur och en dörr i Åkersberga. Ett brott där han fick betala 3 000 kronor i skadestånd.