ANNONS

Spånga församlingshem kan säljas – och rivas

Spånga församling
Spånga församlingshus.
Det 60-åriga församlingshuset i Spånga är en välbekant byggnad i centrum med flera populära verksamheter. Nu kan det rivas och ersättas av bostadsrätter. Anledningen är Svenska kyrkans dalande ekonomi.
ANNONS

Svenska kyrkan står inför en ekonomisk kris. Medlemsantalet minskar och med det intäkterna. Det har fått kyrkan att se över ägandet av både kyrkor och övriga fastigheter i hopp om att dra in på utgifter och spara pengar.

Jerker Alsterlund, kyrkoherde.

Jerker Alsterlund, Kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Näst ut att fatta beslut kring är församlingshuset i Spånga. I församlingens lokalförsörjningsplan finns som förslag att lokalen säljs, rivs och blir bostadsrätter.

– Vi har för många lokaler och vi står vid ett vägskäl. Ska vi satsa på verksamheter eller lokaler? Det sitter mycket känslor i byggnaden och vi vet redan nu att det här gör människor oroliga, säger Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Ännu är dock inget bestämt. Under onsdagen tar kyrkofullmäktige beslut om man ska satsa tre miljoner på att projektera och ytterligare undersöka olika alternativ (se faktaruta nedan).

”Kostar miljoner att renovera”

Idag bedriver Svenska kyrkan såväl öppen förskola som ungdomsträffar, syföreningar för äldre, samtalsgrupper och körverksamhet i det cirka 1 600 kvadratmeter stora församlingshuset. Men husets storlek kan också bli dess fall. På sikt behöver fastigheten renoveras och få taket bytt.

– Alternativet till att inte sälja är att renovera och det kommer att kosta miljoner, säger Jerker Alsterlund.

spånga församling

Huset, som byggdes 1959, är 1 600 meter stort med fasad av tegel, trä och tak i koppar.

Att församlingshemmet kan komma att rivas kritiseras av Spångabor som har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i.

ANNONS

”Spånga-Kista församling planerar på att göra sig av med något som är det som dess församlingsinvånare mest förknippar med församlingen. Snabbt sätt att tappa ännu mer av de redan sinande medlemstalen”.

Fortsatt verksamhet i mindre lokaler

Jerker Alsterlund säger att kyrkans verksamhet kommer att fortsätta, men var är oklart. Ett alternativ är att ha församlingshus vid Spånga kyrka. Ett annat är att sälja församlingshuset i Spånga centrum till ett byggbolag som bygger bostadsrätter men fortfarande få använda en del av lokalerna till kyrkans verksamhet.

– Ett alternativ är att vi själva river och bygger ny verksamhetslokal med bostadsrätter ovanpå. Då kan man behålla en lokal i centrum men ändå få in pengar för bostadsrätter, säger han.

Om kyrkofullmäktige fattar beslut om ytterligare projektering vet man först 2021 vad som händer med församlingshuset i Spånga.

Fakta

4 alternativ

  1. Att renovera församlingshuset.
  2. Att sälja församlingshuset, riva det och bygga bostäder med klausul om att svenska kyrkan fortfarande får bedriva verksamhet i en del av lokalerna.
  3. Att svenska kyrkan själva river församlingshuset, bygger bostäder och på så sätt får in pengar. Även här skulle en lokal för verksamheterna finnas.
  4. Att flytta församlingsverksamheten till Spånga kyrka.
Källa: Svenska kyrkan
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.