Alvik och Spånga tar krafttag mot sexbrott

David McCann, klubbdirektör, Alvik Basket, i Åkeshovshallen.
Alvik Baskets klubbdirektör David McCann.
David McCann, klubbdirektör, Alvik Basket, Åkeshovshallen
Alvik Baskets klubbdirektör David McCann.
Endast 22 av 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholm kräver att alla barn- och ungdomsledare visar att de inte har dömts för sexbrott.
Brommagymnasterna och BP avstår men Spånga IS Fotbollsklubb och Alvik Basket kräver att deras ledare visar utdrag ur belastningsregistret.
– Vi ska inte ha människor med sådan historia i vår verksamhet, säger Alvik Baskets klubbdirektör David McCann.


Alvik Basket som tränar omkring 850 barn har sedan förra året krävt att alla föreningens ledare visar ett sådant utdrag.

– I år har vi tagit krafttag för att säkra vår verksamhet från sådana här händelser så gott vi kan. Alla ledare måste ha lämnat in ett utdrag senast den 15 oktober för att få vara verksamma i föreningen, säger klubbdirektören David McCann.

Vill stoppa dömda sexbrottslingar

Spånga IS Fotbollsklubb med omkring 1200 barn ser precis som Alvik Basket det som en självklarhet att kräva att föreningens omkring 300 ungdomsledare kan styrka att de inte har fällts för sexualbrott.

– Vi vill kunna förhindra att människor som är dömda för den här typen av brott får vara ledare i vår verksamhet, säger ordföranden Milou Werth.

Policy mot sexuella övergrepp

Föreningen har utarbetat en policy för hur man ska arbeta mot sexuella övergrepp.

– Den går ut på att informera nya ledare om frågorna och ha en medvetenhet om att sådant kan ske. Vi skriver också hur man gör en orosanmälan till polis eller socialtjänst om en misstanke skulle uppstå.

BP avstår

Brommapojkarna har hittills inte begärt att alla ledare ska kunna visa utdrag ur belastningsregistret.

– Vi gör det inte som regel. Men vi har haft frågan uppe på vår ledarakademi där vi hade Patrik Sjöberg som föreläsare i vintras. Det är en diskussion som förs inom klubben, säger klubbdirektören Henrik Nilsson.

Varför begär ni inte utdrag?

– Vi är medvetna om att det finns en sådan utmaning i vår verksamhet. Vi försöker ha en levande dialog. Vi kommer att lyfta frågan igen vid våra ledarutbildningar i november.

Brommagymnasterna kollar inte

Brommagymnasterna kräver inte heller registerutdrag från sina ledare.

– Nej, det gör vi inte. Upptäcker vi att sådana här saker förekommer får vi göra en ändring helt enkelt, säger verksamhetschefen Maria Sjöholm.