ANNONS

Spånga kan få egen ungdomsmottagning

Det finns ingen ungdomsmottagning i Spånga eller Tensta. Men snart kan det bli ändring på det.

Stadsdelsnämnden arbetar just nu på att få landstinget att hjälpa till med en mottagning i området.
ANNONS

För några år sedan försvann ungdomsmottagningen från Spånga-Tensta stadsdel. Unga i området besöker nu främst Norra Järva eller Västerorts ungdomsmottagningar. Men det finns problem med att det är långt till närmaste mottagning, enligt Awad Hersi (MP), stadsdelsnämndens ordförande.

– Många av dem som i dag inte besöker någon ungdomsmottagning skulle göra det om den låg närmare. Unga går ofta till den som är närmast och vi har flera gymnasieskolor i stadsdelen, säger han.

Därför arbetar nu nämnden på att få landstinget att hjälpa till att öppna en mottagning i området.

– Förutsättningen är att landstinget hjälper till, annars blir det ingen mottagning. Vi tycker att den behövs. Befolkningen i stadsdelen har ökat, säger Awad Hersi.

Inger Akalla (M) är ordförande för landstingets sjukvårdsstyrelse för Stockholms stad och Ekerö. Hon säger att hon uppskattar att stadsdelen vill underlätta ungas mottagningsbesök, men anser att det kan finnas problem med små mottagningar.

– Det är viktigt att mottagningen har tillräckligt med personal för att kunna ha bra öppettider och hålla öppet även om någon blir sjuk samt ha sommaröppet. Personalen ska också ha möjlighet att delta i fortbildningar, säger hon.

Enligt Inger Akalla är ungdomarna dessutom väldigt nöjda med de mottagningar som redan finns.

– Våra undersökningar visar att mellan 96 och 99 procent är nöjda efter besök på ungdomsmottagningarna. Och då frågar vi även om tillgänglighet.

Stadsdelsnämnden arbetar just nu med nästa års budget och vill ha ett snabbt svar från landstinget. Men Inger Akalla är tveksam till om det blir något beslut innan årsskiftet.

ANNONS

– Dels har sjukvårdsstyrelsen inte fått en formell förfrågan från stadsdelsnämnden, dels måste frågan utredas. Dessutom är landstingets budget för 2016 redan tagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.