ANNONS

Spånga-Tensta tror sig ha hittat rätt – hit kan de flytta in

Nytt förvaltningshus Spånga-Tensta
Ole-Jörgen Persson (M) och Fredrik Jurdell tror att de har hittat rätt.
Efter över ett decennie av förslag och upprivna beslut verkar det som att Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning har hittat ett nytt hem.
Den blågröna majoritet föreslår nu att förvaltningen ska flytta från Lunda till Tensta.
ANNONS

För tolv år sedan, 2007, flyttade Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning från Tensta till Lunda. Flytten sades då vara totalt nödvändig då stadsdelsförvaltningens dåvarande lokaler hade problem med asbest.

Flytten gick då till ett industriområde i Lunda och byggnaden förvaltningen fick skulle vara ett provisoriskt hem till stadsdelens politiker och tjänstemän.

Tanken var däremot alltid att förvaltningen skulle flytta tillbaka till Tensta.

Två förslag har lagts fram, klubbats , men sedan rivits då kalkylerna inte har hållit.

Flytt av förvaltningshuset stoppas

Det senaste beslutet som revs var att flytta in i ett nybyggt förvaltningshus på Kämpingeskolans tomt. Med när det kom till kritan visade sig det bli för dyrt.

Tredje gången gillt

Men nu har den blågröna majoriteten i stadsdelen lagt fram ett förslag som det hoppas på.

Att bygga ett nytt fövaltningshus har visat sig vara för dyrt enligt stadsdelsdirektören Fredrik Jurdell och de har därför tittat på tomma lokaler i stadsdelen.

ANNONS

Nu tror de att de har hittat rätt.

– Tanken är att förvaltningen ska flytta in i det som tidigare var Tensta servicehus. Förslaget är så väl förankrat och underbyggt att det ska bli av den här gången, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Nytt förvaltningshus Spånga-Tensta

Här kan stadsdelen hamna efter sommaren 2022. Foto: Linus Lindgren

Huset som ligger på Elinborgsbacken består av fyra större huskroppar som länkas samman av en lågdel. Den delen som stadsdelsförvaltningen eventuellt skulle flytta in i var fram tills för tre år sedan ett servicehus.

Flyttar in sommaren 2022

Flyttlasset väntas gå till servicehuset sommaren 2022. Innan dess måste lokalerna renoveras och anpassas till förvaltningens arbete. Årshyran för lokalerna väntas hamna på 10,2 miljoner per år – en rimlig summa enligt Fredrik Jurdell.

I stadsdelens nuvarande lokaler har säkerheten varit ett problem. Det är något som kommer prioriteras i den nya byggnaden.

– Vi kommer absolut ha bättre förutsättningar för säkerheten i den här lokalen då lågdelen kommer gå att dela av, säger Fredrik Jurdell.

Efter attentatet: Kommunens reception öppnar igen

Förslaget innebär att förvaltningen kommer närmare Tenstaborna – men längre från Spångaborna.

– Det har aldrig varit aktuellt att förlägga ett förvaltningshus i gamla Spånga. Däremot vill vi ju bidra till en positiv utveckling till Spånga centrum, men då får vi ta till andra medel än ett förvaltningshus, säger Ole-Jörgen Person.

Hoppar i ån om det inte håller

Stadsdelen ska rösta om beslutet den 28 november. Den här gången tror i alla fall Fredrik Jurdell att de änligten har lyckats hitta rätt.

– Om inte kalkylerna håller den här gången så hoppar jag ner i Bällstån, säger han och skrattar.