ANNONS

Sparkrav tvingar bibliotek i västerort och Spånga att stänga

Biblioteket i Spånga har stängt flera gånger vid personalbrist. Det beror på att vikariestopp har införts på Stockholms bibliotek.
Biblioteket i Spånga har stängt flera gånger vid personalbrist. Det beror på att vikariestopp har införts på Stockholms bibliotek.
Biblioteken i västerort och Spånga har flera gånger tvingats akutstänga när personal har blivit sjuk. Tuffa sparkrav från politikerna gör att det inte finns pengar till vikarier.
– Om någon blir sjuk så får man stänga med kort varsel, säger bibliotekarien Helena Johansson på Spånga bibliotek. 
ANNONS

Flera bibliotek i Stockholm har drabbats av stängningar och personal som Mitt i har pratat med beskriver situationen som ”väldigt rörig”. Sköndals bibliotek har vid två tillfällen tvingats hålla stängt och på både Spånga bibliotek och biblioteket i Vällingby har besökare mötts av en låst dörr.

Även närliggande bibliotek i Bromma har tvingats stänga.

– Vi har haft några tillfällen då vi dessvärre behövt reducera våra öppettider och vid några tillfällen behövt stänga på grund av personalbrist, säger Erik Olsson, enhetschef på biblioteken i Alvik och vid Brommaplan.

Får inte ta in vikarier

Vällingby bibliotek

Vällingby bibliotek. Foto: Mitt i.

Anledningen till förändringarna är en omorganisation inom Stockholms stads bibliotek som måste göras för att spara pengar. Den senaste tiden har läget blivit så akut att personal inte kan bli sjuka utan att verksamheten påverkas allvarligt.

– Om någon blir sjuk så får man stänga med kort varsel, säger bibliotekarien Helena Johansson på Spånga bibliotek. 

Måste spara miljoner

Kulturförvaltningen i Stockholm är just nu är inne i en stor omorganisation som görs för att klara av besparingar på 24,7 miljoner kronor och ett effektiviseringskrav på 21 miljoner. Det framgår i den Blågröna budgeten för 2019. Det gör i sin tur att biblioteken i Stockholm inte har utrymme i budgeten att ta in korttidsvikarier för att kompensera personalbristen som kan uppstå vid sjukdom.

Budget, Stockholms stad. kultur-, idrotts- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C),

Jonas Naddebo (C), kultur-, idrotts- och stadsmiljöborgarråd. Foto: Pekka Pääkkö.

Från och med november ska dock biblioteken kunna återgå till ordinarie öppettider, menar kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Från och med nästa år skjuts även mer pengar till kulturen.

ANNONS

Vi är i slutfasen av en omställning av biblioteksorganisationen. Under denna period har oplanerad frånvaro bland personalen ibland lett till bemanningsproblem. Men vår syn på budgeten är att den är en stärkning av kostnadskontrollen inom biblioteken som vi genomfört under året och ger en bättre grund att stå på, säger han. 

Sparkraven på biblioteket får S att se rött: ”Hål i huvudet”