ANNONS

Spångabo ger ut bok om polislivet och knarkligor

Lars Norberg Huddingegruppen
Delar av Huddingegruppen vid ett kokaintillslag på 70-talet. Lars Norberg till vänster.
1,2 ton kokain i
Lars Norberg i ett kokainlabb i Colombia där de fann 1,2 ton färdigt kokain. 1997.
Lars Norberg, Spånga
Lars Norberg från Solhem har gett ut en bok om sitt 47-åriga liv som polis.
Spångabon Lars Norberg började sin 47 år långa poliskarriär som ordningspolis i Nacka i slutet av sextiotalet. Därifrån bar det av via FN-tjänstgöring under kriget på Cypern till stora avslöjanden av knarkligor i Sverige vidare till enorma kokaintillslag i djupt inne i djungeln.
ANNONS

Vad som till en början var tänkt som en sammanfattning av allt han varit med under åren har nu resulterat i att Lars givit ut en bok.

– Tanken var att göra en sammanfattning till min dotter som bor i Barcelona. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli en bok, men så blev det mer och mer, säger Lars Norberg.

Under 70- talet var Lars en del av Huddingegruppen som avslöjade flera stora knarkligor, bland annat skomakarligan som smugglade kokain i urgröpta skoklackar.

Strax innan jul 1979 var Lars med om en husrannsakan som hade kunnat sluta riktigt illa.

– Jag och två kolleger var hemma hos en inblandad i en stor drogaffär och mamman till honom satt i en fåtölj. Plötsligt drog hon fram en pistol och siktade på mig. Jag vet inte hur jag tänkte, men jag gick rakt fram och lade min hand över pistolen och tog den ifrån henne. Sådär kan du väl inte göra heller, sa jag.

Senare upptäckte Lars att pistolen var laddad och hade ett skott i omlopp, färdigt att avfyras.

– Hade hon tryckt på avtryckaren så hade skottet gått av. Det är en sån sak jag aldrig glömmer, säger Lars Norberg.

Efter att ha varit med och startat upp narkotikaroteln i Stockholm gick Lars vidare till rikskriminalen och interpol. Han har varit nordisk polissambandsman i Litauen och svensk civilpolis i en rad länder. Bland annat på Cypern under den turkiska invasionen 1974.

Förutom skildringar och bilder från de många åren som polis i Sverige, Colombia, Guatemala och Balkan innehåller boken en del personliga reflektioner om hur polisorganisationen fungerat och förändrats genom åren.

ANNONS

– På min tid hade vi en helt annan lokalkännedom och kunde styra arbetet mer själva. Tanken med omorganisationen var att bli närmare och mer effektiva, men det rimmar dåligt när man tar bort många polisstationer. Man kan heller inte skylla allt på omorganisationen. Det var vissa saker som fungerade dåligt innan också som fungerar ännu sämre nu. Men så är det ju en helt annan brottslighet nu för tiden, så polisen har det förstås jobbigare, säger Lars Norberg.

Boken har fått titeln Fån Iggesund till Guaviare, vilket är en plats i Colombia, berättar han.

– Efter att jag arbetat i Guatemala 1997 åkte jag till Colombia och fick vara med om ett stort kokaintillslag ute i djungeln. Den colombianska polisen stängde ner ett kokainlabb med kopplingar till farcgerillan där det fanns över ett ton färdigt kokain.

Lars Norberg tror att alla poliser som varit i yrket lika länge som han skulle kunna få ihop en bok, om bara skrivarintresset fanns där.

– Alla poliser i min ålder har varit med om väldigt mycket, men jag har ju tyckt om att skriva förut så det var väl därför det blev en bok av det hela, säger Lars Norberg och berättar att han under många år skrev artiklar för narkotikapolisens interna tidning.

Fakta

Lars Norbergs polisliv i urval

1968 – Ordningspolis i Nacka.

1973 – FN-tjänst på Cypern.

1977 – Startar upp narkotikaroteln i Stockholm som en del av Huddingegruppen. Avslöjar stora knarkligor.

1991 – Rikskriminalen och interpol.

1997 – Civilpolis i Guatemala

2003 – Rådgivare åt Makedonska polisen inför medlemsskap i EU.

2005 – Avlastningssamtal för identifieringspersonal efter tsunamin i Thailand.

2009 – Nordisk polissambandsman i Estland och Litauen. Spindel i nätet mellan nordisk och Litauisk polis.