ANNONS

Spångafamilj tar hjälp av supernannyn

Johanna Altun med barnen Emma, Alex och Rebecka.
Johanna Altun med barnen Emma, Alex och Rebecka.
Spångafamiljen Altun har bjudit hem supernannyn och pedagogen Anna-Karin Wyndhamn från TV 3:s nya programserie Supernanny Sweden.
– Vi hade dålig struktur och var i en nedåtgående spiral. Jag behövde hjälp och bättre verktyg för att handskas med situationen, säger mamma Johanna Altun om varför de ställde upp i programmet.
ANNONS

Spångafamiljen Altun med mamma Johanna Altun, hennes man och deras tre barn, Emma, snart 12, Rebecka 9 och Alex 3 år, har haft påhälsning av supernannyn och pedagogen, Anna-Karin Wyndhamn ifrån TV 3:s program Supernanny Sverige som sänds nu.

– Min syster nominerade oss till programmet. Hon tyckte vi behövde hjälp med att styra upp här hemma och jag höll med, säger Johanna Altun.

”Min syster nominerade oss till programmet. Hon tyckte vi behövde hjälp med att styra upp”

Johanna Altun säger att hennes man arbetar mycket och hon är ofta ensam med barnen. Hon upplevde att hon hade dålig struktur i vardagen.

– Det var mycket konflikter och bråk med de större tjejerna innan vi kom i ordning på mornarna. Min yngste son, som är 3 år, kunde sitta länge framför skärmen och blev väldigt arg om jag försökte ta bort hans ipad. Jag orkade inte ta fighten och gav lätt upp. Jag behövde bättre verktyg för att handskas med situationen, säger hon.

”Det var mycket konflikter och bråk med de större tjejerna innan vi kom i ordning på mornarna.”

Det var i vintras 2016 som programmet spelades in. Johanna Altun uppskattade inspelningsdagarna, men känner sig lite spänd inför programmets visning på måndag.

– Min man tycker att det är jobbigt att det visas. Även jag kan vara lite spänd, jag har ju inte sett hur programmet klippts. Men å andra sidan så bryr jag mig inte hur vi framstår, vi blev hjälpta efter en jobbig spiral nedåt.

”Vi blev hjälpta efter en jobbig spiral nedåt”

ANNONS

Vilka tips och verktyg gav Supernannyn Anna-Karin Wyndhamn Spångafamiljen Altun?

– Idag har vi skärmtid en timme om dagen. Jag tar fighten med den yngste sonen på ett lugnt sätt, och markerar när han blir arg. Då sätter jag mig en bit bort för att komma tillbaka när han lugnat ned sig. Idag leker han mycket mer, istället för att sitta med ipaden. ilskan har försvunnit. Vi arbetade även med äggklocka och ett inrutat schema, att visualisera tid för hur lång tid olika moment får ta på morgonen. Nu fixar stora tjejen alla morgonbestyr själv medan mellantjejen fortsätter vi jobba med. Nu har det varit sommarlov, så vi behöver ta tag i rutinerna igen. Det är en ständig process.

”Idag leker han mycket mer, istället för att sitta med ipaden”

Hon säger att supernannyn också stärkte henne i sin roll i familjen. Att kunna ställa krav i familjen. Hon lyfter också sitt eget kontrollbehov. Att Anna-Klara Wyndhamn har fått henne att inse att barnen klarar av mer ansvar och att hon har haft svårt att lämna över ansvaret för barnen till sin man.

”Vi har bara fortsatt i gamla hjulspår. Efter inspelningen har vi gjort förändringar”

– Min man jobbar mycket. Han forskar och det kräver mycket tid. Vi har bara fortsatt i gamla hjulspår. Efter inspelningen har vi gjort förändringar, i somras tog min man semester för första gången, och nu är han föräldraledig med yngste sonen. Det skapar större förståelse mellan oss och han blir mer involverad i familjen. Han tränar även basket med tjejerna nu.

Hur har ni resonerat omkring att barnen filmas och visas på tv?

– Vi pratade med barnen som ville vara med. Under inspelningen pendlade det mellan kul, jobbigt, till jättekul. Men vi har inget att dölja, vi brukar släppa in och tala om hur vi har det. Jag upplever också att programserien har fokuserat mer på föräldrarnas handlande än barnens. Sedan tror jag att de problem som vi har, kan många känna igen sig i. Vi har funderat på hur barnens kompisar ska ta det. Men barn fokuserar mer på att man är med i tv, än vad som händer, och jag tror att även kompisarna kan uppleva en igenkänningsfaktor.

Avsnittet av Supernanny Sverige med familjen Altun visas på tv 3 måndag den 4/9 kl. 21.00

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.