’’Spännande att ha fått sommarjobb’’

Ellinor Türkan,17, från Alby ska sommarjobba för andra året. I år ska hon jobba på äldreboende.
Ellinor Türkan,17, från Alby ska sommarjobba för andra året. I år ska hon jobba på äldreboende.
Målet om 1 000 kommunala jobb till Botkyrkas ungdomar i sommar är nått – nästan.

Nu är kommunens rekrytering av ungdomar till årets sommarjobb i sitt slutskede. Av 1 500 sökande ungdomar har drygt 900 hittills fått jobb och ytterligare några unga kommer att bli erbjudna jobb den närmaste veckan.

– Vi är jättenöjda, säger Anita Tredal, samordnare för sommarjobben på Botkyrka kommun.

På kommunens Arbets- och kompetenscenter i Tumba står en grupp ungdomar och köar vid ett antal bord där det ligger högar av kontrakt. De har precis blivit informerade om vilka krav som ställs på den som sommarjobbar: att man sköter sig och kommer i tid, men också vilka rättigheter man har. Nu ska de skriva kontrakt.

Sommarvikariaten är tre veckor långa och indelade i tre perioder under sommarmånaderna. Ungdomar födda 1994, 1995 och 1996 har fått söka. Lönen är 61,50 kronor i timmen.

– Jag tycker att det är jättebra att kommunen ordnar sommarjobb. Det är svårt att få jobb om man är under 18, säger Ellinor Türkan som ska jobba på ett äldreboende i Alby.

Det är andra året hon får sommarjobb genom kommunen.

– Det känns spännande och jag hoppas att det kan bli mer jobb i framtiden.

Äldreomsorgen är tillsammans med barnomsorgen och olika typer av vaktmästar- och städjobb de områden som tar emot flest ungdomar i sommar. Många idrottsföreningar tar också emot sommarjobbare som kommunen fördelar.

– Vi försöker matcha ungdomarnas intressen med tillgängliga jobb så mycket det går, säger Anita Tredal.

Hon poängterar att de kommunala jobben är arrangerade – de ska inte konkurrera med ordinarie jobb. Ute på arbetsplatserna har de unga en handledare som stöttar och ställer krav.

– Det här är arbetsträning. Plus att ungdomarna får erfarenhet, något att skriva i sitt cv.