Spanska ungdomar besöker Solna

Spanska ungdomar besöker Solna.
Spanska ungdomar besöker Solna.
En veckas ungdomsutbyte mellan spanska staden Alcobendas och Solna.

Åtta ungdomar mellan 16-20 år och två ledare från den spanska staden Alcobendas utanför Madrid besöker just nu Solna. Besöket, som pågår mellan 13-19 augusti, är en del i den internationella ungdomssatsning som Solna Ungdomscafé är delaktiga i.

Tillsammans med ett femtontal ungdomar och ledare från Solna deltar spanjorerna i workshopar och ungdomsfestivalen We Are Sthlm.

– Tanken med projektet är att man ska träffas från olika europeiska länder och bryta gränser. Fokus ligger på ungdomsfrågor och temat vi har är mänskliga rättigheter, demokrati och ungdomsinflytande, berättar Pepe Herrera från Solna Ungdomscafé.

Besöket är ett svar på det besök som ett gäng Solnaungdomar gjorde i Alcobendas i somras.

Solnaungdomarna representeras även av fem ensamkommande flyktingbarn som för tillfället bor i Solna.

Utbytet är ingen semester utan dagarna är fyllda med aktiviteter och workshopar.

– I morse hade vi workshop i kommunfullmäktigesalen i Solna stadshus. Där fick ungdomarna pröva på att vara en domstol. En grupp fick försvara EU och den andra gruppen fick agera åklagarsida, med syftet att väcka en diskussion kring de bra sidorna med EU, men också de sidor som man kan utveckla, säger Pepe Herrera.

Ungdomarna har även besökt Fryshuset för att diskutera olika tro, identitet, tolerans och stereotyper samt pratat om näthat.

Lite nöjen har det också blivit, med besök på Vaxholms kastell och skärgårdstur. I helgen väntar Skansen, Vasamuseet och Gamla stan, aktiviteter som Solnas unga valt ut själva.

De spanska ungdomarna har varit positiva till upplevelserna.

– De tycker om det de ser, även som saker och ting funkar lite annorlunda här. Det ger många tankar, säger Pepe Herrera.