Spår av lodjur på Södertörn

Misstänkta lodjurs- och vargspår har nyligen hittats på olika platser på Södertörn.

– Det är jättespännande, säger Sigge Andersson, som nyligen fann spåren och ett avbitet rådjurshuvud.

För bara drygt två år sedan hade ett lodjur aldrig gått på Södertörns marker, har länsstyrelsen tidigare konstaterat.

Men sedan ett lodjur fotograferades nära Sorunda i oktober 2010 har allt fler spår rapporterats till markförvaltarna och jägarna på Södertörn.

I fjol hittades ett dött lodjur, som avlidit av rävskabb, i ett jakttorn vid Östra Bröta i Grödinge i Botkyrka och i februari i år har fler misstänkta spår hittats av Sigge Andersson som bor i området.

– Jag matar rådjuren varje dag här ute och har på bara några veckor sett både misstänkta lodjursspår och ett avbitet rådjurshuvud. Jägarna har sagt att lodjur ligger bakom, berättar han.

I december gjordes en stor inventering av lodjur i södra länet och länsstyrelsen tror att det finns minst ett lodjur på Södertörn.

– I oktober fotograferades lodjur i Tjursta i Österhaninge och i december, januari och februari har vi spårat ensamma lodjur vid olika tillfällen i Nykvarn, Rangsta och Värmdö, säger Eva Hedberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen och fortsätter.

– Att skilja rådjurets huvud från kropp, som har hänt i Östra Bröta, är mer rävlikt. Men visst kan ett lodjur först ha dödat rådjuret.

Botkyrkas skogs- och naturvårdsförvaltare Anna Avilov är inte överraskad över Sigge Anderssons observationer.

– De senaste åren har vi fått många rapporter från olika platser i kommunen om lodjur. Bara häromdagen hittades ett slaget rådjur på isen i Lida naturreservat som lodjur misstänks ligga bakom. Men jag kan inte bekräfta att det är lodjursspår varken i Lida eller i Östra Bröta.

Vid Mariebergs säteri, i närheten av Östra Bröta, kom i februari även en rapport om vargspår in, men länsstyrelsen har inte kunnat bekräfta varg i södra länet.

Sigge Andersson har vid olika tillfällen i februari sett misstänkta lodjursspår.