Spårades via SL-kortet – åtalas för våldtäktsförsök

Våldtäktsförsöket ägde rum vid Observatorielunden på annandagen. I nästa vecka inleds rättegång.
Våldtäktsförsöket ägde rum vid Observatorielunden på annandagen. I nästa vecka inleds rättegång.
En kvinna överfölls, rånades och utsattes för ett våldtäktsförsök vid Observatorielunden.

Nu åtalas en 27-årig man för försök till grov våldtäkt och grovt rån.

Tidigt på annandagsmorgonen hittades en kvinna chockad och blödande av en taxichaufför på Sveavägen.

Kvinnan mindes inte mycket av händelsen men utredningen visar att hon överfallits och svimmat av på grund av våld mot huvudet. Gärningsmannen ska sedan ha fortsatt misshandeln, rånat henne och försökt att våldta henne.

En 27-årig man från norra länet har nu åtalats för brottet. Enligt åtalet fick han med sig kvinnans SL-kort, vilket var registrerat på SL:s hemsida så man kunde se var och när det använts. Polisen begärde ut övervakningsfilmer från spärrarna och kunde identifiera mannen, som tidigare dömts för bland annat bedrägeri.

27-åringen greps två dagar efter att brottet hade begåtts. I hans lägenhet hittades kvinnans stulna saker och mannens dna matchar även den sperma man fann på kvinnan samt på brottsplatsen.

– Tack vare ett gediget utredningsarbete från polisen har vi fått fram en misstänkt gärningsman som nu har åtalats, säger kammaråklagare Yvonne Brandell vid City åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.

Den åtalade nekar till brott.

– Hans inställning kommer att redovisas vid huvudförhandlingen men i förundersökningen nekar han både till försök till grov våldtäkt och grovt rån, säger mannens advokat Frida Wallin.

27-åringen hävdar att en vän till honom överföll kvinnan. Men den personen har inte hittats.

– Försök har gjorts att hitta honom och den åtalade står fast vid att det var hans vän som begick överfallet, säger Frida Wallin.

Rättegången inleds i nästa vecka i Stockholms tingsrätt.