ANNONS

Fler sparförslag i Danderyd – mindre pengar till föreningarna

idrott
Danderyds unga kan få stå tillbaka när Danderyd ska spara.
När kultur och fritidsnämnden lämnar sitt sparförslag innehåller den bland annat nedskärningar på bibliotek, fritidsgårdar och föreningsliv. Men samtidigt presenteras en satsning på dessa verksamheter.
ANNONS

På grund av underskottet i Danderyds kommun har samtliga nämnder tagit fram en åtgärdsplan över hur de ska effektivisera sina verksamheter.

Kultur och fritidsnämnden i Danderyd ska spara nio miljoner i nästa års budget. Och nu lämnat sina förslag på nedskärningar till kommunstyrelsen.

Där föreslås bland annat minskat föreningsstöd med 15 procent. Aktivitetsstödet skulle då sänkas från 5 kronor till 4,50 kronor.

Satsning på Fribergagården

Även fritidsgårdarna berörs av sparförslaget. Fokus ska läggas på den fritidsgård som ligger mest centralt i Danderyd, Fribergagården.

– Vår tanke är att kraftsamla på Fribergagården. Vi vill göra något större och ändamålsenligt för ungdomarna i kommunen och ställa oss frågan vad ungdomarna vill ha idag, säger Robert Nibelius (M) som är ordförande i kultur och fritidsnämnden till Mitt i .

Om resurserna läggs på Fribergagården, finns det risk att andra fritidsgårdar läggs ner?

– Nej, det är inte tanken. Vi vill tighta till och kolla över öppettider för att få en besparingseffekt.

ANNONS

Mer öppet på bibliotek

Satsningen MerÖppet går ut på att det ska vara möjligt för personer med bibliotekskort att besöka biblioteken och låna böcker utan personal på plats. På sätt föreslås det att inte ersätta pensionsavgångar.

Från årsskiftet kommer inte isrinken på Danderydsvallen att användas då kylanläggningen för isen inte uppfyller de nya miljökraven.

– Vi ser att de som nyttjar rinken har istider på andra ställen och för allmänheten tittar vi nu på om vi kan hitta en enklare typ av isbana under vintern istället. På så sätt ska ingen bli lidande, säger Robert Nibelius

Förslag möter motstånd

Av dessa förslag är inget ännu beslutat. Ekonomiförslagen möter motstånd från oppositionen som menar att för snabba förändringar kan det skada verksamheten.

– Inget som vi godkänner. Vi noterar detta men tar ingen politisk ställning till det i nuläget utan återkommer med våra synpunkter vid budgetprocessen, säger Socialdemokraternas gruppledare Jenny Åkervall.

Robert Nibelius är ändå trygg med sparförslaget från nämnden.

– Danderyds kommun erbjuder ett fantastiskt utbud av både kultur- och fritidsverksamheter och det kommer vi att göra även fortsättningsvis, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.