Sparkrav på skola upprör föräldrar

”Vi blir så klart oroliga för vad det här innebär för barnens undervisning”, säger föräldrarna Andreas Öhrn och Nina Odermalm Schei.
”Vi blir så klart oroliga för vad det här innebär för barnens undervisning”, säger föräldrarna Andreas Öhrn och Nina Odermalm Schei.
25 tjänster kan försvinna när Alviksskolan ska spara tolv miljoner på två år.

Nu hotar föräldrar med att ta sina barn ur skolan

– Det blir en ond cirkel, säger Nina Odermalm Schei.

Förra torsdagen var Alvikskolans aula fylld till bredden av uppretade föräldrar.

De hade blivit inbjudna till ett möte om skolans ekonomi och stämningen på mötet var hätsk, enligt föräldrar på plats. Anledningen var de enorma sparkrav som skolan står inför.

Förutom en sedan tidigare svajig ekonomi med flera miljoner i underskott drar utbildningsförvaltningen in skolans stöd till elever med särskilda behov med totalt 8,3 miljoner kronor.

Anledningen är dels att fler elever i Stockholm ska dela på kakan, dels att reglerna för stöd förändrats till Alviksskolans nackdel.

Nu tvingas skolan spara tolv miljoner kronor de kommande två åren. Det betyder att så mycket som 25 tjänster på skolan hotas – ungefär tio procent av personalstyrkan.

– Hur påverkar det här kvaliteten på barnens undervisning?, frågar sig Nina Odermalm Schei som har barn på Alvikskolan.

Enligt rektor Håkan Wiklund blir det förändringar. Vilka vet han inte, men både lärare och annan personal kan få gå.

Bestrider ni de här sparkraven?

– Jag för en dialog med utbildningsförvaltningen, men det finns inte så mycket att göra åt saken, säger han.

Enligt Bo Andersson, grundskolechef för Bromma på utbildningsförvaltningen, har Alviksskolan legat snett med budgeten i flera år.

– Nu är det dags att komma rätt, säger han.

Nina Odermalm Schei har hört talas om flera föräldrar som satt sina barn i kö till andra skolor på grund av nedskärningarna.

– Det blir som en ond cirkel eftersom skolan då förlorar ännu mer pengar.

Men det är inte bara Alviksskolan som drabbas. Verksamhetsstödet och det socioekonomiska stödet dras ner på en rad andra skolor i Bromma.

Värst är det för Beckombergaskolan, Södra Ängby och Stefanskolan som mistter nästan 8 000 kronor per elev.

– Vi har hört av oss till ekonomichefen på utbildningsförvaltningen. Jag undrar om de har räknat rätt, säger Bitte Enqvist, rektor på Beckombergaskolan.

Om inte mer pengar kommer in kan det också där bli tal om nedskärningar i personalen till hösten, något som även gäller Stefanskolan.

Jag undrar om de har räknat rätt.Bitte Enqvist rektor Beckombergaskolan

Fakta

Värst för Beckombergaskolan

Bidraget till elever där familjer kan ha låg utbildningsnivå, låg inkomst och utländsk bakgrund kallas socioekonomiskt stöd. Tre Brommaskolor får rejäla sänkningar 2013 jämfört med året innan.

Källa: Utbildningsförvaltningen