Stora sparkrav på Stadsbiblioteket – 85 anställda slår larm

Alice Thornburn
Alice Thornburn försöker tillsammans med 84 kolleger nå ut till politikerna.
Sparkrav, minskad personalstyrka och indragna sagostunder. 85 anställda på Stadsbiblioteket skriver i ett öppet brev till ansvariga politiker om sin oro inför framtiden.
– Vi kommer inte kunna ge samma service som tidigare, och kommer ha ett mindre utbud, säger Alice Thorburn, bibliotekarie.

Bakgrunden är att biblioteken fått mindre pengar av politikerna. Samtidigt som hyrorna blivit högre och lönerna ökat.

Den ekonomiska ekvationen går inte ihop och därför måste man skära ner i personalstyrkan. Runt 40 tjänster räknar man med att det kommer försvinna på stadens bibliotek, vilket är en tiondel av de anställda.

Skära i verksamheten

Samtidigt finns krav från politiskt håll på att ha långa öppettider – vilket gör att man måste skära i verksamhetens innehåll.

85 anställda på Stadsbiblioteket har nu skrivit ett öppet brev till politikerna i kulturnämnden. Personalen på Stadsbiblioteket uppmanar politikerna att ge biblioteket tillräckligt med pengar ”för att kunna utvecklas istället för att avvecklas”.

Kommer att märkas för stockholmarna

– Vi var redan innan en slimmad organisation. Vi blir färre som jobbar som kan bemanna biblioteket, men ska ha samma öppettider, säger Alice Thorburn, bibliotekarie och producent på Stadsbiblioteket och en av dem som har skrivit under brevet till politikerna.

Redan nu har öppen scen för poesi, författarbesök och bokkollo för barn och unga ställts in. Men även de populära sagostunderna är hotade eftersom personalresursen inte räcker till.

– Vi kommer inte kunna ge samma service som tidigare, och kommer ha ett mindre utbud, säger Alice Thorburn.

Alice Thornburn

Biblioteket tvingas dra ner på flera aktiviteter i verksamheten. Foto: Pekka Pääkkö

Vill uppmärksamma allmänheten

Kvalitén på servicen till medborgarna kommer också att försämras, tror de anställda. ”I vår tid är bibliotekens demokratiska funktion viktigare än någonsin. Vi ser med stor oro på framtiden”, står det i skrivelsen.

– Vi vill med skrivelsen ställa politiker inför faktum, så att de verkligen vet vilka konsekvenserna blir av deras beslut. Vi vill också att stockholmarna får reda på detta, så att de blir medvetna om vad som sker, säger Alice Thorburn och tillägger:

 – Det finns ett stort behov av biblioteken. Vi önskar att politikerna la tyngd bakom sina ord när de säger att de tycker att biblioteken är viktiga, och ökade budgeten istället för att skära ned.