Spårsändare ledde polisen till båtmotortjuvar

båtmotorstöld
Spårsändaren ledde till den här skåpbilen. I den hittade polisen de stulna motorerna.
Ännu en gång har en spårsändare lett till att polisen hittat stöldgods och lyckats gripa misstänkta. Den här gången var det båtmotorer som stals i Åkersberga. En tid senare hittades motorerna i Sollentuna och nu har en man i 40-årsåldern åtalats.

I januari stals två båtmotorer på Skeppsdalsvägen strax norr om Skärgårdsstad i Österåker. Enligt uppgifter till sjöpolisen var motorerna värda totalt 190 000 kronor. Men vad tjuvarna inte visste var att den ena motorn var försedd med en spårsändare.

Det gjorde att ägaren kunde se var hans motor tog vägen. Spåren ledde till en skåpbil på Bagarbyvägen i Sollentuna. När en sjöpolispatrull kontrollerade bilen hittades de stulna motorerna under en presenning.

Tre män greps

Efter en stund dök också tre män upp som polisen kunde gripa. Nu har den ene, en man i 40-årsåldern, åtalats för stöld. Enligt åtalet stal han sannolikt motorerna tillsammans med andra okända personer, eftersom motorerna är så tunga.

I förhör har mannen erkänt och berättat att han kom till Sverige från Litauen bara några dagar innan stölden.

Skulle föras ut från landet och säljas

Han hävdar att han var ensam när han mitt i natten åkte till Österåker och stal motorerna. Han säger också att han hittade dem genom att titta på Google maps, och att han sedan tänkt ta färjan från Nynäshamn tillbaka till Litauen för att sälja motorerna där.

Av förundersökningen framgår att en de övriga männen som greps tidigare har dömts för liknande brott.