Spårsändare i stulen bil ledde polisen till tjuv

Polisen låg på lur i Vaxholm när mannen skulle hämta den stulna bilen.
Polisen låg på lur i Vaxholm när mannen skulle hämta den stulna bilen.
När en man skulle hämta en stulen bil i Vaxholm låg polisen på lur och grep honom. Bilen var nämligen försedd med en spårsändare som gjorde att man visste var den fanns. Nu har mannen dömts.

Den 25-årige mannen som skulle hämta den stulna bilen på Johannesbergsvägen i Vaxholm dömdes av Stockholms tingsrätt för häleri till fyra månaders fängelse, mot sitt nekande.

Mannens 26-årige kumpan dömdes för grov stöld och häleri, också han mot sitt nekande.

Enligt domen stals bilen, en Volvo V70 i samband med ett inbrott på Lidingö i slutet av augusti, då tjuven kom över bilnycklarna. Men vad denne inte visste var att bilen var försedd med en spårningssändare som gjorde att ägaren – och därmed polisen – kunde se var bilen befann sig.

8 september spanade civilklädd polis vid Johannesbergsvägen i Vaxholm där den stulna bilen ställts, när 25-åringen dök upp. När han upptäckte att han var iakttagen började han springa, men greps ändå.

Vid husrannsakan i 25-åringens hem fann polisen en dator och en dyr klocka som stulits vid andra inbrott på Lidingö. Spåren ledde vidare till mannens kamrat – 26-åringen – vars skor stämde in med skoavtryck från en av brottsplatserna. Han dömdes av tingsrätten till fängelse i åtta månader.

Bägge männen har tidigare dömts för en rad brott.