Spårtjuven åtalas för grov stöld

I går ställdes den 28-åriga så kallade spårtjuven inför rätta för två fall av grov stöld. Han riskerar ett fängelsestraff på mellan sex månader och sex år. Kammaråklagare Maria Gylder anser att det bör tas med i beräkningen att mannen har visat särskild hänsynslöshet.

– Jag menar att det ska göra att straffvärdet bedöms vara högre än det annars skulle vara, säger hon, och yrkar samtidigt på livstids utvisning.

Det var strax före klockan halv fyra på morgonen den 8 september som 28-åringen såg en 38-årig man trilla ner på spåret vid Sandsborgs tunnelbana, gick fram och hoppade ner för att muddra honom och sedan gick därifrån utan att larma någon. Sju minuter senare kom tåget och körde över 38-åringen. Han skadades svårt och har bland annat fått amputera en fot.

Bilder på händelsen kablades ut över hela världen och den 14 september greps 28-åringen i Akalla efter tips från butikspersonal i en affär där han brukade handla.

Förutom händelsen i Sandsborg åtalas mannen för att den 18 augusti ha stulit en mobiltelefon från en sovande man på tunnelbanestationen i Enskede gård. I lägenheten där 28-åringen bodde hittades stöldgods som inte kom från de två stölderna, men polisen har man inte lyckats binda mannen till fler brott.

Enligt 28-åringen fick han syn på 38-åringen vid Slussen och av en slump hamnade de båda i Sandsborg. 38-åringens sista minnesbild är från en krog vid Stureplan vid 01.30-tiden.

– Vi vet inte hur han har kommit till Slussen, säger polisens utredare Dan Östman.

Det ska göra att straffvärdet bedöms vara högre.Maria Gyllner kammaråklagare