ANNONS

Spårvägsmuseet planerar flytta till Hägersten

Här på Tegelviksgatan ligger Spårvägsmuseet i dag.
Här på Tegelviksgatan ligger Spårvägsmuseet i dag.
Nyboda sporthall i Midsommarkransen är det nya förslaget dit Spårvägsmuseet kan flytta.

– Vi behöver hitta ett nytt hem, säger Christoffer Sandahl, chef för Spårvägsmuseet.
ANNONS

Det populära Spårvägsmuseet på Tegelviksgatan på östra Södermalm måste flytta, vilket varit känt sedan tidigare. Runt 1000 nya bostäder ska byggas där museet ligger och flyttlasset planerades först att gå till Gasverket i Hjorthagen. Men flytten dit fick förhinder eftersom marken är förorenad och det skulle bli för dyrt och omständigt att sanera den, enligt trafikförvaltningen.

Förvaltningens nya förslag är nu Nyboda Sporthall, även kallad SL-hallen, i Midsommarkransen.

– Vi behöver hitta ett nytt hem. Att vi behöver lämna Södermalm har vi vetat om länge, och vi behöver hitta en ny lokal där vi kan behålla antalet besökare, säger Christoffer Sandahl, chef för Spårvägsmuseet.

Under 2015 besökte runt 123 000 personer till Spårvägsmuseet, vilket var besöksrekord. De flesta av besökarna var barn och ungdomar. Kraven på den nya museilokalen är att den ska kunna husera många fordon, besökare och även ha bra kommunikationer.

Men alla är inte lika glada över förslaget att flytta museet till Nybodahallen. Åke Lind sitter i styrelsen för Spårvägen bordtennisklubb som sedan 1960-talet haft verksamhet i hallen.

– Vi är Sveriges största bordtennisklubb och är helt beroende av att ha en lokal, säger han.

Idrottsprofiler som J-O Waldner och Mikael Appelgren började bägge sin bana i SL-hallen, som enligt Åke Lind i dag har cirka 300 000 besökare per år, varav 40 000 inom bordtennis. Förutom pingis används hallen också för innebandy, judo och skolor som har sina idrottslektioner. En ny lokal har inte hittats till idrottsverksamheterna.

– Vi har inte fått ett konkret förslag dit vi skulle kunna flytta, säger Åke Lind.

Skulle ni kunna tänka er att samsas med det nya museet?

ANNONS

– Det vore en jättebra lösning för alla parter, inte minst för de boende i området som annars blir grannar med en öde parkeringsplats när museet stänger vid fem på kvällen.

– Det finns gott om utrymme ovanpå Nyboda-depån att förlänga SL-hallen mot Essingeleden. Allt som krävs är lite politisk handlingskraft, säger Åke Lind.

Landstingets politiker har ännu inte tagit beslutet om var flytten ska gå, men just nu finns inget annat uttalat förslag än hallen i Midsommarkransen.

Vart än flytten går kommer det dröja minst några år, då museet planeras flytta samtidigt som bussdepån flyttar till sina nya lokaler i Fredriksdal i södra Hammarbyhamnen.

Fakta

Museet blir bostäder

Spårvägsmuseet öppnade på Tegelviksgatan 1990 och har runt 120 000 besökare årligen.

Det ligger i kvarteret Persikan på östra Södermalm tillsammans med SL:s bussgarage.

Garaget och museet ska rivas och göra plats för runt tusen bostäder.

Bygget kan tidigast börja 2018.

Bussgaraget flyttar till Södra Hammarbyhamnen.

Källa: Stockholm stad/Spårvägsmuseet