Specialistvård kan hamna i Haninge

Amelia Adamo tror att huset på Dalarö står klart om ett år. ”När jag väljer att sluta arbeta blir jag Haningebo permanent.”
Amelia Adamo tror att huset på Dalarö står klart om ett år. ”När jag väljer att sluta arbeta blir jag Haningebo permanent.”
Ett närsjukhus med specialistvård kan placeras i den kommande Haninge­terrassen.

Landstinget och kommunen är överens om att ha ett förslag klart till våren

Kommunens kommande skrytprojekt Haningeterrassen, med 450 lägenheter, butiker, bio och närsjukhus med specialistvård precis vid pendeltågsstationen, väntas stå klart inom några år.

Avgörande för hela projektet har varit att få in just det nya sjukhuset med specialist- sjukvård, något som väntas serva hela östra Södertörn.

I förra veckan tecknades en avsiktsförklaring mellan kommunledningen och landstinget om att till våren 2014 ha tagit fram ett förslag på var ett nytt sjukhus i Haninge ska finnas.

– Det här är helt fantastiskt och något vi diskuterat länge med landstinget. Det här betyder att landstinget faktiskt vill satsa på sjukvården i Haninge, säger kommunstyrelsens ordförande Martina Mossberg (M).

I överenskommelser står inte specifikt att något sjukhus med specialistvård ska byggas i centrala Handen, utan bara att förslag på hur vården kan utvecklas i Haninge ska tas fram.

– Landstinget har sagt att man i ett första läge behöver specialistcentrum i Dalen, Sabbatsberg och Sollentuna, men man ska ju ha ytterligare specialistcentrum i länet och där kommer Haninge in, säger Martina Mossberg.

Oppositionen tycker att överenskommelsen är ihålig.

– Enda anledningen till att teckna en avsiktsförklaring är ju om landstinget binder upp sig för att bygga ett specialistcentrum här, säger oppositionsrådet Robert Noord (S).

Kvinnojour måste föra journal Kamphund attackerade och bet ihjäl liten hund

HANINGE Kvinnojouren i Haninge måste börja föra journal över dem som bor där med bistånd från Socialnämnden samt införa rutiner för att anmäla enligt lex Sarah. Det blir följden av en inspektion av Socialstyrelsen som påpekar att jouren omfattas av socialtjänstlagen när den utför insatser på uppdrag av Socialnämnden.

Socialstyrelsen genomför just nu en samlad nationell tillsyn av socialtjänstens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Den ska vara färdig i februari 2014.

HANDEN Polisen larmades till Eskilsparken vid 13.30-tiden i lördags sedan en så kallad kamphund gått till attack mot en liten hund. Enligt polisen var den lilla hunden kopplad och ute och gick med sin matte då en okopplad kamphund kom.

– Den rusade på den lilla och bet ihjäl den, säger Christina Ekström, stationsbefäl vid Handenpolisen.

Den kvinnliga kamphundsägaren är nu misstänkt för brott mot lagen om tillsyn av hund.