Barn och unga som mår dåligt och inte vill gå till skolan. Det är ett växande problem både i Huddinge och resten av landet. Men hur stor den långvariga frånvaron är i kommunens skolor vet man inte riktigt.

– Det har funnits brister i rapporteringen av frånvaron i Huddinge, det har saknats en tydlig rutin för det. Det är ett problem att vi inte haft tillförlitliga siffror. Närvaro i skolan är det mest grundläggande för en lyckad skolgång och en skyddsfaktor för psykisk hälsa. Kommunen tar därför ett helhetsgrepp för att öka närvaron i skolan, säger Rasmus Lenefors (S), ordförande i grundskolenämnden.

Nyligen infördes ett journalsystem där skolorna rapporterar in all frånvaro över 20 procent till kommunen centralt.

– Statistiken för frånvaron kommuniceras sedan till skolorna som kan sätta in lämpliga åtgärder för de här eleverna, säger Rasmus Lenefors.

Varje skola ska utse ett utredningsteam som utreder den dokumenterade frånvaron. Utredningsteamet kan bestå av personer som exempelvis arbetar med elevhälsa.

Plats för tio elever

Dessutom kommer kommunens närvaroteam att förstärkas med två tjänster. Närvaroteamet stöttar skolorna, besöker alla grundskolor och föreläser om frånvaro och autism i skolmiljö.

Det finns brister i rapporteringen av frånvaron.

– De kan hjälpa skolorna att identifiera elever som är i riskzonen och utbilda personalen i vad man kan göra för att öka närvaron. Det handlar om ha en miljö som är trygg och möta eleverna utifrån deras behov i kanske mindre sammanhang och mindre grupper. Det kan handla om såväl särskilt stöd som fysiska lärmiljöer, säger Rasmus Lenefors.

Får skolorna resurser för det här?

– Det finns ett utredningsuppdrag i budgeten att se över behovet av särskilda undervisningsgrupper.

Till hösten ska kommunen även öppna en specialskola, en så kallad skola för återgång. Där ska elever kunna gå under en period innan de slussas tillbaka till den vanliga skolmiljön. Den kommer till en början ha plats för omkring tio elever och inom kort blir det klart var den ska hålla till.

– Det är ett mellansteg för att komma tillbaka till skolmiljön. Det finns på ett par andra platser, bland annat på Ekerö som jag har besökt, säger Rasmus Lenefors.

Totalt avsätter kommunen 4,8 miljoner kronor för de olika åtgärderna för att stärka närvaron i skolan.

– Förutom det mänskliga lidandet är det stora samhällskostnader för elever som har långvarig frånvaro. Det handlar i många fall om vårdkostnader, sjukskrivningar för föräldrar och en ökad risk för att dras in i kriminalitet. Uppsidan med att lyckas med det här är väldigt stor både för individen och ekonomiskt.