Smart spegel ska organisera tillvaron

Magnus Bergmark, Lidingöbo testar smart spegel.
Magnus Bergmark kikar in i spegeln efter dagens aktiviteter.
Våra hem blir smartare.
Nu får en Lidingöfamilj testa spegeln som visar barnens schema.
- Det är jättespännande att se hur den ska kunna hjälpa oss i vardagen, säger Magnus Bergmark.

Spegel, spegel på väggen där … säg mig hur barnans schema ser ut idag!

Så kanske det kan låta hemma hos familjen Bergmark på Lidingö. De får just nu testa en ny smart spegel där barnens scheman visas upp som en liten bild på spegeln varje dag, som en digital anslagstavla.  det är lärplattformen V-klass som används i Lidingöskolorna som testar en ny teknisk lösning så att information om idrottsdagar, aktuella prov och föräldramöten visas på spegeln.

– Det är jättespännande att se hur den ska kunna hjälpa oss i vardagen, Vi får vara med och ge feedback och komma med synpunkter,  säger Magnus Bergmark.

Spegeln är en datorskärm som har spegelglas av den typ användas i förhörsrum, där man ser in men inte ut.  Skärmen har kopplats till en enkortsdator och använder open source-mjukvaran ”Magic Mirror” som i det här fallet visar information från systemet V-klass utan att man behöver logga in i systemet från en dator eller telefon.

…tänk om den kunde korsreferera till annat, till exempel vädret och påminna om regnkläder

Just nu är spegeln en prototyp.

Vad skulle ni önska er mer av spegeln?

– Det är mycket logistik i en familj med tre barn där barnen har späckade scheman. Det skulle vara bra om den kunde välja ut specifika saker och highlighta det som är extra viktigt. Och tänk om den kunde korsreferera till annat, till exempel vädret och påminna om regnkläder, säger Magnus Bergmark som är road av smart teknik hemma.

Hur smart är ert hem på en skala från ett till tio?

– Sju kanske, vi har digitalt lås som man kan låsa upp med en app. Och så har vi Telia zone som gör att man kan få påminnelser från dörrlåset om man har glömt att låsa och styra lampor så de tänds när man kommer hem, berättar han.

Den smarta spegeln kommer att visas upp på utbildningsmässan Sett Syd i Malmö 30–31 oktober.