Min lokala hjälte

Spelade in terrorfilm på Karlbergsvägen

Rakhmat Akilov spelade på Karlbergsvägen in en film med hotfullt innehåll på väg till terrorattacken på Drottninggatan
Rakhmat Akilovs film ingår i polisens förundersökning.
Här - utanför en skobutik på Karlbergsvägen – berättar Rakhmat Akilov om sina planer att "mörda de otrogna".
Drygt en timme senare har han kört ihjäl fem personer på Drottninggatan.

Filmen spelades in klockan 13.36 den 7 april, drygt en timme innan dådet.

”Dags att döda de otrogna”

I filmen som är drygt 2 minuter lång svär Rakhmat Akilov sin trohet till Gud, och uppmanar sina muslimska bröder att mörda.

”Mina bröder Levanta tiden har kommit nu, res på er, nu är det dags att döda de otrogna. De otrogna lever gott, de dödar muslimer utan att ta hänsyn till våra bröder, våra barn, våra systrar som dör där, mödrar dör där. Vad ska vi svara när Domedagen kommer?”

”Kom igen vi måste upp till kamp vår tro är inte svag, vi har våra armar och ben som fungerar, så res på er mina bröder”, säger han.

Spelades in på Karlbergsvägen

Polisen har analyserat filmen, som visar att inspelningen skedde utanför ”KB skomakeri & Skoaffär” på Karlbergsvägen 42, i höjd med Frejgatan.

Efter inspelningen går Rakhmat Akilov mot Odengatan, för att sedan svänga ned mot Sveavägen och Adolf Fredriks kyrkogata där han stjäl lastbilen utanför restaurang Caliente. Där börjar färden som slutar i Åhléns city på Drottninggatan.

Fakta

Karta: Akilovs färd genom Vasastan innan terrordådet

Karta över Rakhmat Akilovs färd genom Vasastan innan terrorattacken på Drottninggatan

1. Anländer till Odenplan

När klockan närmar sig 13.30 hoppar Akilov av på Odenplan. På Odenplan strövar Akilov runt lite och tar några bilder. Sedan går han västerut på Karlbergsvägen.

2. Odenplan

Vid Karlbergsvägen 42  stannar han upp utanför ett skomakeri. Han tar upp sin mobiltelefon och börjar spela in en film. Klockan är nu snart 13.34.

Det är nu han börjar se sig om efter en lastbil. I förhör berättar han att planen nu är att använda den för att köra in i närmaste McDonaldsrestaurang.

Han går Sigtunagatan ned och fortsätter tillbaka österut på Odengatan. Utanför Odengatan 81 står en lastbil som Akilov funderar på att kapa. Men han hinner inte innan föraren kommer tillbaka.

3. Svänger in på Sveavägen

Nästan exakt 14.23 rundar han 7-eleven på Odengatan och går in på Sveavägen mot citykärnan. Några minuter senare ses han passera Pressbyrån på Sveavägen 67.

4. Akilov anländer

Klockan 14.40 ses Rahkmat Akilov passera en övervakningskamera i en bostad på Adolf Fredriks kyrkogata. 

5. Lastbilen

Det är nu Akilov får syn på Spendrupslastbilen. Klockan 14.49 syns lastbilen på övervakningsbilder röra sig. Akilov kör sedan vänster in på Holländargatan och åker förbi enkelriktade Wallingatan. 

6. Skräckkörningen

Akilov kör de cirka 650 meterna i hög fart genom Drottninggatan och kraschar in i Åhléns city.

7. Flyr ned i tunnelbanan

Från Åhléns och T-centralens tunnelbanas övervakningskameror syns Akilov fly ner i tunnelbanenedgången och perrongerna för grön och blå tunnelbanelinje.

Men i stället för att hoppa på något tåg tar han sig vidare upp till biljetthallen mot Vasagatan och tar sig ut. Klockan är nu två minuter i tre.

8. Vasagatan till Arlanda express

Väl ute på Vasagatan rör sig Akilov tillbaka norrut i riktning mot Kungsgatan. Han syns på övervakningsbilder från bland andra snabbmatsrestaurangen Max.

Han tar vänster på Kungsgatan mot Kungsbron och passerar Casino Cosmopol.

9. Mot Arlanda

Efter klockan slagit tre flyr han ner i entrén till Arlanda Express på Kungsgatan. Därefter fortsätter han mot Arlanda och Märsta där han vid 19.55 grips av polis.