ANNONS

Rollen fick Isak att våga vara Isak

Brorsan är kung
Isak Gustafsson och Ian Strömberg, röstskådespelare i "Brorsan är kung"
I sommarens barnradio i P4 kommer huvudrollen Måns i följetongen "Brorsan är kung" att spelas av 13-åriga Tyresöbon Isak Gustafsson. Serien är en historia om könsidentitet och rollen som Måns påminner mycket om Isak Gustafssons egna liv.
ANNONS

Isak har inte alltid hetat Isak. Förut hette han Joline. Det var ganska nyligen som 13-åringen från Tyresö bestämde sig för att ta sitt nya namn.

Han är rösten till Måns i följetongen ”Brorsan är kung” som kommer att sändas i P4 i sommar.

– Det handlar om en tjej som heter Michelle, men som vill vara kille och kallar sig själv för Måns, säger Isak Gustafsson.

”Känner igen mig i Måns”

”Brorsan är kung” är en dramaserie i fem delar som är baserad på psykologen och författaren Jenny Jägerfelds nya roman med samma namn.

–För cirka två år sedan träffade jag flera barn, både i mitt yrke som psykolog och privat, som funderade på sin könsidentitet och som berättade om omgivningens fördomsfulla reaktioner. Jag ville skriva något som beskrev en transpersons historia som ändå var hoppfull, som inte väjde för det svåra men som ändå inte var nattsvart utan till och med rolig, säger Jenny Jägerfeld.

Lyssnaren får följa huvudkaraktären Måns som under sommaren åker till Malmö, där ingen känner honom. Där kan han vara vem han vill. Då träffar han en ny bästa vän, som kallar honom för ”Brorsan”.

– Jag känner igen mig i Måns. Jag kallas för Isak idag, innan hette jag Joline. Jag har alltid, sedan jag var liten, känt mig mer som kille än tjej. När jag gjorde den här radioteatern kom jag på att jag om jag verkligen vill vara kille, så måste jag göra något åt det, säger Isak Gustafsson.

I ”Brorsan är kung” genomgår Måns en utredning för att få hormoner så han kan bli kille. Efter att ha gjort rollen som Måns pratade Isak med sin pappa om att göra det också.

ANNONS

Kan ta månader

– I radioteatern berättar de lite om hur det går till. Då sa jag till min pappa att jag ville göra en utredning också och då kontaktade han ungdomsmottagningen, säger Isak Gustafsson.

Är det jobbigt att påbörja en sådan utredning?

– Ja, lite. För man måste vänta i flera månader innan själva utredningen ens kan börja. Man vill ju bara att man ska vara den man vill nu, direkt. Men man får tänka att det kommer att bli så, så småningom i alla fall, säger Isak Gustafsson.

Trots att rollen verkar passa som handen i handsken för Isak Gustafsson, så visste ingen på produktionsbolaget om hans historia när han fick rollen.

– Jag har gjort två radioteater-roller innan, så de ringde upp och frågade om jag ville provspela och sedan fick jag rollen.

Gillar inte ”lilla gumman”

Trots att Isak Gustafsson vetat om att han velat vara kille sedan han var liten, så är det inte förrän det senaste året som han har börjat berätta det för familj och vänner, även om hans pappa hela tiden hade förstått hur det låg till.

Det var i samband med att han spelade in barnradio-programmen som Isak Gustafsson började berätta öppet om det.

Har det varit svårt att berätta för folk?

– Nej, det har gått jättebra. Min bästa vän har hjälpt mig jättemycket och stöttat mig. När jag berättade för henne att jag ville kallas Isak, så började hon göra det direkt och hon förklarade för andra varför hon kallade mig för Isak också. Det gjorde det hela lättare, säger Isak Gustafsson.

De flesta har inte haft några problem att acceptera Joline som Isak, även om det finns vissa undantag.

– Men jag har inte brytt mig särskilt mycket. Men det är lite störande om någon kallar mig ”Lilla gumman”. Det gillar jag inte. Men jag har inte brytt mig om andra kommentarer och sånt, säger Isak Gustafsson.

”Brorsan är kung” börjar sändas den 22 juli på Sveriges Radio P4.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.