ANNONS

Här spelar brassbandet på söders innergårdar

Brassband söder
Storstan Street Brass hos kvarteret Draget på Metargatan.
Hejdå, karantäntristess.
Niomannabandet Storstan Street Brass bjuder Södermalmsborna på musikglädje – där de bor.
– Vi har fått helt överväldigande respons, berättar kapellmästare Leon Falk.
ANNONS

Med inställda gig under våren började niomannabandet Storstan Street Brass klura på hur de skulle kunna nå ut med sin musik.

Den New Orleans-inspirerade brassorkestern är vana vid att spela på gator och torg. Men nu håller sig ju många inne. Idén kändes plötsligt självklar: innergårdskonserter.

10 konserter hittills

Första spelningen blev på en gård i Kallhäll där en av bandmedlemmarna bor. Sedan dess har de spelat i Solna, i Täby och nu senast på sex gårdar på Södermalm.

I helgen hälsade de på hos kvarteret Draget vid Blecktornsparken.

– Vi har fått helt överväldigande respons. Nästan alla blir glatt överraskade och folk står och lyssnar och klappar från sina balkonger och fönster. Vi brukar skoja i megafonen och säga ”låt oss inte störa”, men vi låter ju rätt mycket. Hittills har vi inte fått några klagomål, bara hurrarop, berättar kapellmästare Leon Falk (till höger i bild), som bor i Sickla.

”Ovanligt blandad publik”

Klippen på de trumpetande glädjespridarna har delats i sociala medier och fler och fler hör av sig från stans bostadsområden.

– Vi får förfrågningar hela tiden, nu lutar det åt en konsert i Sickla-trakten. Så länge läget är som det är så fortsätter vi, kanske längre än så för det är så kul. Det blir en ovanligt blandad publik som man får en speciell och personlig relation till, även om de är längre bort än normalt, säger Leon Falk.

”Wow-effekt”

Och visst behövs musikglädje – särskilt i coronatider.

– Vår musik är gjord för att ge folk en ”wow-effekt” och det finns en symbolik i det här, man försöker göra det bästa av situationen. Folk kan slå upp fönstret och lyssna utan att bidra till att folk samlas. Sen händer det att folk kommer ner och lyssnar på behörigt avstånd.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.