Spelar ny pjäs efter bara en dags repetition

Sara Sommerfeld ska spela teater på Playhouse Teater på Drottninggatan kommande helg med ett manus som skrivs idag fredag
Sara Sommerfeld ska spela teater på Playhouse Teater på Drottninggatan kommande helg med ett manus som skrivs idag fredag
Idag fredag ska fem manusförfattare skriva fem pjäser som på lördag ikväll ska sättas upp på Playhouse Teater. Lidingöbon Sara Sommerfeld är med i ensemblen och får manuset vid lunchtid på fredag.

Alla intäkter går till Röda korset.

Det pågår en febril verksamhet på Playhouse Teater på Drottninggatan i centrala Stockholm. Inom loppet av 24 arbetstimmar ska fem dramatiker, fem regissörer och ett gäng skådespelare skriva, repetera och ha premiär på fem nyskriva pjäser. Samtliga medverkande gör arbetet ideellt och biljettintäkterna kommer att skänkas till Röda Korset. Sara Sommerfeld är en av skådespelarna i ensemblen.

– Det känns jättespännande på två plan. I första hand för att vi kan bidra med att samla in pengar med vårt hantverk från teaterscenen och att alla intäkter går till människor på flykt. Det är också en utmaning att vi ska skapa en föreställning på 24 timmar, säger hon.

Arbetssättet är långt ifrån vad Sara Sommerfeld är van vid.

– I vanliga fall repeterar vi kanske i åtta veckor Nu har vi alltså bara ett dygn på oss. Det känns läskigt och konstnärligt stimulerande på samma gång, säger hon.

Idag fredag, på förmiddagen, ska fem manusförfattare skriva fem pjäser. På morgonen lottas det i direktsändning på nyhetsmorgon i TV4, där Sara Sommerfeld är inbjuden, vilka ämnen författarna ska skriva om och till vilka skådespelare. Sedan drar repetitionerna igång efter lunch då det också lottas vilken regissör som ska regissera vilken pjäs. Varje pjäs ska bli max 15 minuter och sedan ska pjäserna sättas ihop till en föreställning på en timme och 45 minuter inklusive paus.

– Hur iscensättningen blir vet jag alltså inget om, allt arbetas fram mellan oss skådespelare och regissör under dygnet före premiären på lördagskvällen. Det blir ett intensivt dygn. Varje grupp repeterar individuellt och sedan sätter vi ihop de fem korta pjäserna till en föreställning under lördagen, säger Sara Sommerfeld.

Föreställningen och förberedelserna har många frågetecken.

– Jag kommer säkert att slita mitt hår. Det känns jättenervöst men också inspirerande och kreativt. Nu får man sätta tänderna i bytet direkt, det finns inget utrymme för att diskutera för mycket som det annars kan bli när man har en lång repetitionsperiod, säger hon.

Det är många namnkunniga och etablerade författare och skådespelare som medverkar. I ensemblelistan finns bland annat Johan Rheborg, Bengt Ohlsson och Lena Andersson som manusförfattare, Ernst Billgren och Gustaf Hammarsten som regissörer och skådespelarna Marie Robertson och Helena af Sandeberg.

– Ja, de har verkligen lyckas samla ihop ett underbart gäng. Det är många som vill hjälpa till. Och eftersom vi inte har haft möjlighet att förbereda oss innan fredagen så känns det väldigt prestigelöst, säger Sara Sommerfeld.

Föreställningen kommer att ges tre gånger under lördag och söndag. Redan i fredags hade det sålts biljetter för över 100 000 kronor.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Svårt att säga, men underhållning helt klart. Det blir mycket ögonblickets konst, här och nu, och utöver att du blir underhållen så är du också med och bidrar till Röda korset. Det blir en win-win situation helt enkelt, säger Sara Sommerfeld.