ANNONS

Här spelas fotboll för krigsdrabbade i Kurdistan

Nästa söndag arrangeras Mesopotamien Cup för femte året i rad.
Nästa söndag arrangeras Mesopotamien Cup för femte året i rad.
Nästa helg samlas ungdomar från hela Sverige i idrottshallen i Skärholmen för att spela fotboll med välgörande ändamål.
– Vi siktar på att slå alla rekord, säger en av initiativtagarna Bahar Shivan.
ANNONS

För fem år sedan böljade inbördeskriget i Kurdistan och många civila drabbades hårt. I tryggheten i Sverige satt då Bahar Shivan och undrade vad hon kunde göra för att hjälpa de krigsdrabbade människorna. Hon deltog i demonstrationer men ville göra mer.

– Det är svårt att förstå hur verkligheten ser ut när man bara får den berättad för sig. Speciellt som ung. Jag ville involvera ungdomarna och få dem att känna på riktigt – få dem att känna att de faktiskt kan göra något härifrån, säger Bahar Shivan.

Mesopotamien Cup

Lösningen blev en fotbollsturnering till stöd för de krigsdrabbade i Kurdistan. På det sättet kunde ungdomar samlas och göra något konkret för människorna de bara sett på tv. Nu är det femte gången Mesopotamien Cup anordnas.

– Gensvaret har varit fantastiskt. Turneringen har varit fullbokad varje år och numera kommer lag från hela Sverige för att vara med och göra skillnad.

Guidetti skänkte matchtröja

De två första åren arrangerades fotbollsturneringen i Rinkeby men sedan tre år tillbaka håller den till i idrottshallen i Skärholmen. Under åren har fotbollsstjärnor som Robin Quaison, John Guidetti, Patrik Carlgren och Henok Goitom ställt upp på olika sätt för att stötta turneringen. I samband med premiärtillfället skänkte John Guidetti sin Celtic-tröja som sedan såldes för 11 000 kronor.

– Största skillnaden mellan nu och då är att vi knappt behöver gå ut med någon information. Sponsorer och kända profiler hör av sig till oss – inte tvärtom. Redan i december börjar frågorna om årets turnering att komma, säger Bahar Shivan.

”Mars är min favoritmånad”

Turneringen arrangeras på helt ideell basis och pengarna som samlas in genom anmälningsavgifter, kafeteria, gåvor och liknande går oavkortat till organisationen Kurdiska Röda solen som idag befinner sig i de krigsdrabbade områdena i Kurdistan med syftet att hjälpa människor i nöd.

– Mars är alltid min favoritmånad för att det är då vi jobbar med turneringen. Jag jobbar heltid på en advokatbyrå samtidigt så det blir alltid väldigt hektiskt. Men det är det värt.

I fjol samlades totalt 153 000 kronor in. I år hoppas Bahar Shivan på en ännu högre summa.

ANNONS

– Det kommer bli en hel del överraskningar i år. Mer än så vill jag inte säga. Men vi siktar på att slå alla rekord, säger arrangören.

Söndagen den 31 mars arrangeras turneringen i Skärholmens idrottshall. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.